П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Запорізькій єпархії «УПЦ» МП 75% духовенства вирішило не розривати зв’язки з РПЦ та залишатися «на поточних позиціях»

    23 травня, у кафедральному соборі св. ап. Андрія Первозванного відбулися загальні збори духовенства Запорізької єпархії «УПЦ» Московського патріархату. На зустрічі обговорювалися проблеми канонічного статусу Української Православної Церкви, що виникли внаслідок «воєнних дій».

    Про це повідомили у пресслужбі Запорізької єпархії УПЦ МП, зазначивши, що священники РПЦвУ, які перебувають у непідконтрольних районах України взяли участь в зборах в режимі онлайн.

    У єпархії традиційно проігнорували назвати РФ – країною агресоркою щодо України.

    З усього складу духовенства єпархії – 200 осіб, в опитуванні взяло участь 182 особи, з різних причин не брало участі 18 осіб.

    Священикам УПЦ МП пропонувалося підтримати один із наступних пунктів:

    1. Залишатися на поточних позиціях (як є) проголосувало 75% (150 осіб).
    2. Залишатися на поточних позиціях (як є), при цьому надати оцінку висловлюванням і діям Патріарха Кіріла 4,5% (9 осіб).
    3. Залишатися на поточних позиціях (як є), але припинити поминання Патріарха Кирила на богослужіннях – 3 чол. (1,5%)
    4. Провести злиття із ПЦУ, або УГКЦ (ніхто не підтримав).
    5. Війти в одну з канонічних помісних церков: Константинопольську, Румунську, Польську або ін (ніхто не підтримав).
    6. Одержати канонічну автокефалію: 6-го – 15 людей. (7,5%)
    7. При отриманні канонічної автокефалії, незгодним – входження до РПЦ як екзархат – 5 чол. (2,5%)
    8. Продовження богослужбового життя без організаційного оформлення парафій та їх державної реєстрації (ніхто не підтримав).

    Інші пункти опитувальника не були підтримані жодним учасником.

    Лука (Коваленко) / РПЦвУ

    «Всі наші думки, здогади, припущення про те, як далі Бог поведе корабель церкви, можуть легко розбитися через події, які відбуватимуться в країні. Наприклад, ми не можемо виключити того, що не сьогодні, завтра РНБО своїм рішенням чи Верховна Рада санкціонують богоборчі проєкти і нашу церкву заборонять на всій території підконтрольній Україні. Дасть Бог цього може і не бути, але ми маємо бути до цього готові», – зазначив митрополит РПЦвУ Лука (Коваленко), відомий своєю прихильністю до РФ.

    Він запевнив, що УПЦ МП нібито не вписується в плани католиків. «А вони прості — домогтися ліквідації нашої Церкви, влити її «уламки» в ПЦУ», – залякує Коваленко своїх священників. Тому він заявив, що після самопроголошення УПЦ МП автокефалії, їх змушуватимуть влитись в ПЦУ, а потім і до греко-католиків.

    «Не хочу бути пророком, але на нас чекає тотальне знищення, якщо ми втратимо єдність усередині Церкви. Закон диявольський «розділяй і владарюй» ніхто не скасовував», – заявив Лука (Коваленко).

    Нагадаємо, волонтер звинуватив митрополита Луку в співпраці з окупантами. Також Коваленко допоміг російській пропаганді виправдовувати обстріли мирного населення.

    Найсвіжіше

    Популярне