Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Ні слова про РПЦ: в УПЦ (МП) заявили, що реорганізація їх єпархій здійснюється виключно їхнім Синодом

    Синод РПЦ, який пройшов 27 грудня 2023 року, ухвалив рішення про утворення на території Херсонської єпархії УПЦ (в єдності з МП), що знаходиться на Тимчасово окупованих територіях, Скадовської єпархії з кафедральним центром у Скадовську. У відповідь на це УПЦ (в єдності з МП) стверджує, що будь-які зміни меж єпархій або створення нових єпархій можуть здійснюватися тільки вищими органами управління Церкви – Синодом УПЦ (МП) або Архієрейським Собором УПЦ (МП) і повинні відповідати встановленому Церквою канонічному порядку.

    Про Московський патріархат, який нещодавно офіційно і рішенням Синоду забрав половину єпархії в УПЦ (МП) чомусь не згадують, говорячи про “інформацію у ЗМІ”.

    “Наразі цими вищими органами управління УПЦ жодних рішень щодо змін у структурі Херсонської єпархії не приймалося. Тому в канонічному устрої цієї єпархії жодних змін також не відбулося”, – йдеться на сайті УПЦ (МП).

    Там запевнили, що її правлячим архієреєм, в тому числі і на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, є митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн (Сіопко).

    Реакція ПЦУ

    Єпископ Херсонський ПЦУ Никодим звернув увагу, що в УПЦ (МП) не згадують про рішення Синоду РПЦ, а говорять про інформацію у пресі.

    “А щодо рішення московського синоду РПЦ від 27.12.2023, який призначив у фантомну “Скадовську єпархію” окупаційного єпископа Джанкойського і Роздольненського Алєксєя і анексував частину вашої структури, нічого зазначити не слід?”,  – написав архієрей ПЦУ у Фейсбуці, коментуючи реакцію УПЦ (МП) на анексію їх єпархії Синодом РПЦ.

    “…а єпископ Джанкойський і Роздольненський Алєксєй, він до УПЦ належить, чи кого він представляє? Крим чий? У структурі митрополита Онуфрія, в якій постійно розповідають, що вони не належать до РПЦ, вже визнали, що кримські єпархії належать до РПЦ? Чи все ще рахують своїми? Щось не складається до купи… бо дуже канонічні”, – підсумував єпископ ПЦУ.

    Синод УПЦ (МП)

    Нещодавно, Синод УПЦ (МП) вкотре заступився за єрархів, яких підозрюють у роботі на ворога. В УПЦ (МП) жаліються на “гоніння” збоку української влади, але нічого не говорять про російських окупантів і РПЦ, які забирають цілі єпархії в своє пряме підпорядкування. До того ж від обстрілів і агресії рф вбито понад десять священнослужителів УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне