Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) вкотре заступився за єрархів, яких підозрюють у роботі на ворога

    Синод УПЦ (що в єдності з МП) порахувала свої зруйновані церкви та убитих священників, проте продовжує захищати єрархів, яких підозрюють у роботі на ворога.

    Так в УПЦ (МП) вважають, що кримінальні провадження щодо її єрархів, духовенства та вірян ґрунтуються нібито на «сумнівних доказах».

    Зокрема про це заявив Керуючий справами Української православної церкви (в єдності з МП) митрополит Антоній (Паканич) – лідер проросійського крила.

    «Священний Синод відзначив, що у 2023 році вперше в новітній історії Української Православної Церкви особливого загострення набули факти кримінального переслідування ієрархів, духовенства та вірян Української Православної Церкви…», – сказав Паканич.

    Він згадав за митрополита Іонафана (Єлецьких), Павла (Лебедя), Феодосія (Снігірьова),  Лонгіна (Жара), яких підозрюють у різних злочинах, зокрема у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі і підтримувані агресії.

    Паканич каже, що «докази, якими обґрунтовують обвинувачення, мають сумнівний характер». При цьому не став пояснювати, чому саме він так вважає і на основі чого зробив такі висновки.

    Нагадаємо, представника УПЦ (МП) митрополита Іонафана (Єлецьких) звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі та підтримці Росії у війні.

    Митрополит Павло (Лебідь) отримав підозру від СБУ одразу за двома статтями. Його підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та виправданні збройної агресії РФ (ст. 436 ККУ).

    Митрополит Феодосій (Снігірьов) отримав від Служби безпеки України підозру через те, що заперечував збройну агресію РФ проти України та виправдовував дії загарбників і порушував рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань. У 2020 році він віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном РПЦ.

    Підозру митрополиту Лонгіну (Жару) оголосили у травні. За інформацією СБУ, під час літургій він зневажливо висловлювався щодо ПЦУ, називаючи її «церквою антихриста» та «сатанинською» – такі слова можуть розпалювати ворожнечу і знецінювати почуття вірян.

    Раніше ц РПЦ закликали “сугубо” молитись за ув’язнених архіпастирів-колаборантів із УПЦ (МП)

    Найсвіжіше

    Популярне