Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    У РПЦ закликали “сугубо” молитись за ув’язнених архіпастирів-колаборантів із УПЦ (МП)

    З “благословення” Московського патріарха, який також “благословляє” війну проти України, всім єпархіальним єпископам Російської Православної Церкви направлений циркулярний лист керуючого справами Моспатріархії від 26 жовтня із закликом сугубо молитись за архієреїв УПЦ (МП), що перебувають у в’язницях України.

    Відповідну інформацію опублікували на офіційному сайті РПЦ.

    Тобто в РПЦ закликали молитись за єпископів-колаборантів УПЦ (МП) таких як митрополит Павло (Лебідь), Іонафан (Єлецьких), Феодосія (Снігірьова) та інших осіб підозрюваних, або засуджених за роботу на агресора. Що цікаво, цих трьох поіменно згадали на сайті РПЦ, жалкуючи, що вони перебувають під домашнім арештом, або ув’язнені.

    Також там просять російських єпископів молитись за всіх тих українців, які “прагнуть збереження церковної єдності” із Московським патріархатом. На думку окупантів, виступаючи за єдність УПЦ (МП) із РПЦ українці здійснюють “сповідницький подвиг”.

    Уже із цих рядків стає зрозуміло, наскільки перекручена віра в Бога в московитів. Сповідницький подвиг за Христа, там підмінили “подвигом” за єдність із Москвою, яка вбиває тих самих бажаючих бути єдиним з нею.

    Сам лист містить ті ж самі тези, що і пропаганда УПЦ (МП) про “гоніння на Церкву”. Хоча голова ДЕСС чітко висловився, що демонтаж структур Московського патріархату не повинен впливати на можливість людини сповідувати свою релігію. 

    Рішення щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних із Російською Федерацією, спрямоване не проти православʼя чи православних, а має на меті припинити вплив на українців Московського патріархату, вважає голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. 

    Як повідомляв Духовний Фронт України, Верховна Рада 19 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт (#8371) про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

    У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. Цьому рішенню передували контррозвідувальні заходи СБУ у культових спорудах, на територіях монастирів та єпархій Української православної церкви Московського патріархату. У ході цих заходів було виявлено проросійську літературу; документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва низки єпархіальних структур; антиукраїнську діяльність служителів з закликами, зокрема, до “пробуждения матушки-Руси”, виправдовуванням збройної агресії РФ в Україні. Загалом притягнуто до відповідальності 68 кліриків УПЦ (МП), з них 14 митрополитів.

    Проєкт закону №8371, що передбачає заборону релігійних організацій, які пов’язані з країною-агресоркою, передбачає обов’язкову судову процедуру, що має доказати зв’язок релігійної організації з країною-агресоркою.

    Моспатріарх Кіріл одразу після закону закликав вжити заходів і підтримати Українську православну церкву (що в єдності з МП) на тлі планів України ухвалити нове законодавство щодо релігійних організації, з центрами впливу в Москві. 

    До другого читання буде пропрацьовано спрощення процесу переходу до української церкви – ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне