П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Заборона спрямована не проти православних, а проти впливу Московського патріархату, – Єленський

    Рішення щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних із Російською Феідерацією, спрямоване не проти православʼя чи православних, а має на меті припинити вплив на українців Московського патріархату, вважає голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

    Про це він сказав 19 жовтня в ефірі Радіо Свобода.

    «Йдеться про припинення цього впливу, про демонтаж структур Московського патріархату. Та в жодному разі не йдеться про те, щоб люди, які дотепер входили в цю церкву, не мали змоги сповідувати свою віру і гідно висловлювати свої релігійні почуття. Підпорядкування Московському патріархату не є частиною православного віровчення», – переконаний Віктор Єленський, який є відомим українським релігієзнавцем.

    За його словами, жодний із єрархів, який перебуває у єдності з Московським патріархатом, не зміг відповісти на запитання, «чим вам цінний звʼязок із діячем, який за 600 днів російської агресії проти України не знайшов жодного слова співчуття для батьків і рідних понад 500 дітей, яких вбили російські агресори» (очевидно, йдеться про очільника Російської православної церкви Кирила – ред.).

    «А от у священників, які служать у провінції та навіть у Києві, у мирян, які ходять у цю церкву, є відповідь на це запитання. І вони неодноразово зверталися до свого священного начальника і кажуть: «Від нас не вимагають зректися символу православної віри, від нас не вимагають зректися істин семи соборів нерозділеної церкви», – твердить Єленський.

    Українська православна церква (Московського патріархату) на своєму сайті прокоментувала схвалення 19 жовтня Верховною Радою в першому читанні законопроєкту про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Представники УПЦ (МП) наголошують, що законопроєкт ще не став законом, а сама УПЦ (МП) є нібито «самостійною і незалежною».

    В УПЦ (МП) висловили впевненість, що вказаний законопроєкт «не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України».

    Верховна Рада 19 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

    У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

    Найсвіжіше

    Популярне