Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Нардеп: заборона УПЦ (МП) передбачає обов’язкову судову процедуру із доказами зв’язку із РПЦ

    Проєкт закону №8371, що передбачає заборону релігійних організацій, які пов’язані з країною-агресоркою, передбачає обов’язкову судову процедуру, що має доказати зв’язок релігійної організації з країною-агресоркою.

    Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради України з посиланням на слова заступниці голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики нардепки Євгенії Кравчук, передає Укрінформ.

    «Ми досить довго йшли до голосування за цей законопроєкт. Варто наголосити, що документ запроваджує процедуру, яка містить у собі ще й судовий розгляд питання. Це дуже важливо, тому що інші варіанти не пройшли б через Європейський суд з прав людини», – зазначила вона.

    За словами народної депутатки, у документі мають бути чітко виписані критерії, які визначаються під час релігійної експертизи.

    «Повинен бути доказаний зв’язок релігійної організації з країною-агресоркою, що вона управляється з країни-агресорки, при цьому дається можливість розірвати цей зв’язок. І це один із міфів, що в законопроєкті буквально записано, яку церкву треба заборонити», – пояснила Кравчук.

    Водночас член постійної делегації у ПАРЄ поінформувала, що в УПЦ (в єдності з МП) є можливість фактично відмовитися від канонічного зв’язку з РПЦ, «і тоді все буде гаразд».

    Але у випадку, якщо релігійна організація не відмовиться від зв’язку з державою-агресоркою, то тоді буде спрямований позов до суду, а після відповідного рішення припиниться діяльність релігійної організації.

    Кравчук додала, що це процес доволі тривалий, але чітко виписана процедура.

    Депутатка підкреслила, що наразі у парламентаріїв є 14 днів для подання правок, а також планується створити робочу групу для їх розгляду.

    «Наш Комітет обіцяє максимально інклюзивний процес, ми розглядатимемо правки, на формулювання яких є 14 днів. Думаю, ми також проведемо зустрічі за участю представників Ради церков», – резюмувала Кравчук.

    Як повідомляв ДФУ, Верховна Рада 19 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

    У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

    Рішення щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних із Російською Феідерацією, спрямоване не проти православʼя чи православних, а має на меті припинити вплив на українців від Московського патріархату, вважає голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.  

    Найсвіжіше

    Популярне