Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) став на захист УПЦ (МП)

    Моспатріарх Кіріл закликав вжити заходів і підтримати Українську православну церкву (що в єдності з МП) на тлі планів України ухвалити нове законодавство щодо релігійних організації, з центрами впливу в Москві.

    З таким посланням він звернувся до релігійних діячів і представників міжнародних організацій, текст опубліковано на сайті Російської православної церкви (РПЦ).

    “Прошу Вас вжити всіх можливих заходів для того, щоб перешкодити продовженню масових порушень релігійних прав вірян Української православної церкви, зокрема у формі обговорення ситуації, що склалася, в рамках порядку денного очолюваної Вами організації, підготовки спеціалізованих доповідей, а також направлення спеціальних місій для встановлення фактів”, – ідеться в посланні, яке було спрямоване, зокрема, генсекретареві ООН Антоніу Гутеррішу.

    В УПЦ (МП) стверджують, що їхня Церква “насправді є самостійною і незалежною”, і її “свідомо намагаються видати за РПЦ, а священнослужителів та віруючих людей, які є громадянами України, віднесли до агентів рф”.

    Напередодні Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект, який дає юридичні підстави для заборони Української Православної Церкви Московського Патріархату.

    Йдеться про законопроект №8371, який уряд розробив на виконання рішення Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) ще у січні 2023 року.

    Уряд запропонував таку модель. Держслужба з етнополітики та свободи совісті шляхом експертизи встановлює, що певна релігійна організація має свій центр у Росії. І видає розпорядження з вимогою усунути порушення. Якщо припис не подіяв – звертається до суду та просить заборонити діяльність такої релігійної організації. Релігієзнавча експертиза статуту УПЦ (МП) була зроблена ще в січні 2023 року і встановила: Українська Православна Церква МП продовжує підпорядковуватися Російській Православній Церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне