П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Свято Торжества православ’я показало наскільки єрархи РПЦвУ є неграмотні в богослів’ї

    Під час святкування Торжества православ’я по всіх храмах РПЦвУ відбулись особливі заходи і «хресні ходи» з політичними гаслами. Цього дня, зазвичай, у РПЦвУ заведено анафемствувати гетьмана Івана Мазепу і почесного патріарха Філарета. Але цього року до цієї поважної компанії додався ще і предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Він, на думку служителів Московського патріархату, є розкольником і самопроголошеним митрополитом, а не справжнім.

    Ми багато разів писали про те, що Вселенський патріарх не віддавав Київську митрополію в управління РПЦ. Про це навіть свідчать документи, нещодавно відкриті в Туреччині. Що патріарх Варфоломій дав незалежність Київській митрополії, яка належала до його управління. Після цього Православну Церкву України почали визнавати, як автокефальну церкву, до неї  перейшло 600 парафій РПЦвУ і цей процес ще триває. У РПЦ, наприклад, він тривав 141 рік.

    Розберімо чому твердження РПЦ про «розкольників із ПЦУ» видає їхнє невігластво. Припустимо, що ПЦУ є «розкольниками» і Вселенський патріархат – теж. Далі за такою ж логікою потрібно віднести до «розкольників» всі інші 12 церков, які згадують ім’я Вселенського патріарха Варфоломія за Літургією. Всі крім РПЦ. Тобто таким чином всі, крім РПЦ, стають теж «розкольниками». А це: Александрійська, Антіохійська, Єрусалимська, Польська, Сербська, Румунська, Елладська, Грузинська та інші церкви.

    Далі, якщо всі ці церкви крім РПЦ є розкольниками, то чому РПЦ розірвало єдність лише із деякими з них, а не зі всіма, які є нібито «розкольниками»? Адже ніхто не послідував прикладу РПЦ, перестати згадувати Вселенського патріарха Варфоломія за літургією і тому, з точки зору РПЦ всі хто не перестав цього робити є «розкольником». Тепер вже цікавіше. РПЦ не перестала згадувати тих, хто продовжує згадувати Вселенського патріарха Варфоломія.  Тобто вищезгаданих предстоятелів Антіохійської, Єрусалимської, Польської, Сербської та інших церков, які вже як 2 роки мають бути, з точки зору РПЦ розкольниками, бо згадують ім’я патріарха Варфоломія. Таким чином, РПЦ згадуючи імена предстоятелів цих церков, сама стає розкольницькою структурою, бо згадує тих хто «визнав розкол» своєю згадкою імені Варфоломія.

    Отже, виголошуючи анафему на предстоятеля ПЦУ, вони самі себе відлучають від церкви і проповідують «богословську нісенітницю», бо Церква це нерозривний організм. Логіка РПЦ про «розкольників» була б правильна лише тоді, коли її прикладу (розриву Євхаристійного єднання) послідували б і всі інші церкви. Тобто, якби всі перестали згадувати ім’я Вселенського патріарха Варфоломія за Літургією. Цього не сталось, єдність збережена, про що говорив і сам Вселенський патріарх. Хоче того РПЦ чи не хоче, але вона зараз є із єдністю із Вселенським патріархом через інші православні церкви, які одночасно моляться і за Кіріла (Гундяєва) і за Вселенського патріарха й яких в молитвах згадує очільник РПЦ. Це, наприклад Єрусалимська, Антіохійська, Сербська, Польська, Румунська церкви і так далі.

    Тільки РПЦ пішла на односторонню самоізоляцію із Грецькою, Константинопольською, Олександрійською і Кіпрською церквою і десь там із глибини РФ і з Запоріжжя взиває і виголошує «анафема раскольнікам» не розуміючи, що так вони її накладають і на себе.

    Ось відео із анафемою на предстоятеля ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне