П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РосЗМІ: митрополит Лука (Коваленко) виступив проти повної незалежності УПЦ МП

    Митрополит УПЦ МП, так званий «Запорізький та Мелітопольський» Лука (Коваленко) застеріг від повної незалежності УПЦ МП від Московського патріархату.

    «У житті не так складно проголосити автокефалію, як складно залишитися при цьому канонічною церковною спільністю, яка зберігає євхаристичне спілкування з Помісними Церквами і має суб’єктність у світовому Православ’ї», – сказав митрополит УПЦ МП у доповіді на єпархіальних зборах, передає російське видання Інтерфакс.

    На думку Коваленка, головне не те, в якому канонічному статусі існуватиме УПЦ МП надалі, а те, що світські, а не «церковні» люди вимагають розірвати зв’язки УПЦ МП із росією. Митрополит Лука говорить так, наче не розуміє чому погано підтримувати зв’язки з країною окупантом.

    «На Церкву тисне насамперед суспільство. Суспільство світське, вороже налаштоване до самої Церкви, яке не має жодного відношення до неї і в питаннях її внутрішнього життя не розбирається», – впевнений митрополит Лука.

    Лука заявив, що УПЦ МП недолюблюють нібито не через причетність до країни окупанта, а «тому що не можуть пробачити інакшості, того, що Церкву неможливо вбудувати в політичний контекст, укласти в рамки ідеології, поставити на службу державі чи суспільству».

    «Шлях поступок суспільству заради того, щоб воно не відкидало нас, це шлях у нікуди». – зазначив єрарх УПЦ МП.

    Єпархіальні збори УПЦ МП завершилися прийняттям ухвали, в якій серед іншого нинішній статус УПЦ як самоврядної Церкви був названий «найприйнятнішим».

    Нагадаємо, у Запорізькій єпархії «УПЦ» МП 75% духовенства вирішило не розривати зв’язки з РПЦ та залишатися «на поточних позиціях». Також у Донецькій і Луганській єпархії «УПЦ» МП не прийняли рішення Собору «УПЦ» МП в Феофанії. Єпархія УПЦ МП у Криму виступила проти рішень Собору УПЦ МП. Аналогічно вчинила Ровеньківська єпархія УПЦ МП.

    27 травня Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».

    Найсвіжіше

    Популярне