Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Іронія від Бога: УПЦ МП «благословляла» терористів, а тепер вони нищать їх церкви і вбивають монахів

    Святогірська Лавра УПЦ МП на початку російської військової агресії проти України у 2014 році допомагала терористу Гіркіну Ігорю “Стрелкову”. Стрілков сам заявляв, що вся його охорона складалась із послушників Святогірської Лаври. Служителі УПЦ МП освячували зброю терористів.

    Таким чином УПЦ МП допомагала російським терористам, чим накликала біду на всю Україну, а не тільки на себе. Через 8 років Святогірська лавра пожинає плоди тих, кому вони допомагали – російські загарбники 4 червня до тла знищили дерев’яну церкву скиту Святогірської лаври. Церква датована початком 20 століття.

    Фото церкви, що палає, опублікував офіцер 95-ї ДШБ Юрій Кочевенко.

    “Прямо зараз палає дерев’яний Всіхсвятський скит Святогірської лаври Московського патріархату. Черговий злочин російських варварів, для яких немає нічого святого”, – написав Кочевенко у Facebook.

    Пізніше на інцидент відреагував і президент України Володимир Зеленський. “Окупанти точно знають, який об’єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас… Їм байдуже, що саме перетворювати на руїни”, – заявив глава держави.

    А ось так церква виглядала після пожежі.

    У мережі Facebook опубліковані перші фото після пожежі, яка знищила Всіхсвятський скит Святогірської лаври у Донецькій області.

    Обстріли церков УПЦ МП рашистами вже були

    Це вже не перший злочин рашистів проти монахів Святогірської лаври УПЦ МП, які їм допомагали. Кілька днів тому російська артилерія обстріляла Святогірську лавру. Від бомбардувань рашистів загинули троє ченців та поранені ще кілька монахів Святогірської Лаври УПЦ МП.

    3 червня у Святогірській Лаврі УПЦ МП відбувся похорон вбитих у результаті артобстрілів окупантами ченців. Богослужіння звершив митрополит УПЦ МП Арсеній (Яковенко) та єпископ Інокентій (Шестопал). Митрополит Яковенко в минулому звинувачував Україну в розв’язанні війни, але про це пізніше.

    Похорон ченців УПЦ МП

    Що цікаво пресслужба «Донецької єпархії» УПЦ МП навмисне не зазначила, що обстріли здійснювали російські загарбники. Варто підкреслити, що під час переходів храмів до ПЦУ в УПЦ МП всіляко обливають брудом і навіть проклинають вірян, які вирішили покинути їх структуру. Але коли їх ченців вбивають російські нелюди в УПЦ МП просто не згадують за них. Їхні повідомлення в офіційних джерелах виглядають так, наче лавру обстріляли невідомі люди. “…у результаті артобстрілів…”, – коротко написали в УПЦ МП.

    Коментуючи обстріли митроплит УПЦ МП Климент (Вечеря) жодного разу не згадав за російські війська. Водночас він не став заперечувати ведучому, який кілька разів повторив саме це.

    Одна монахиня із УПЦ МП спочатку написала про росію, а потім підтерла все і виправила свій допис.

    В УПЦ МП уточнюють, що артобстріл келійних корпусів Святогірської Лаври із трагічними наслідками стався 1 червня о 13.30. Декілька снарядів розірвалися безпосередньо в келіях 3-го і 4-го корпусів. У цей час монахи, що переселилися до Лаври зі зруйнованого скиту с. Богородичне, перебували в келіях після трапези, готуючись до всенічного бдіння свята Вознесіння Господнього. Внаслідок удару загинули благочинний Лаври архімандрит Галактіон (Вуйченко), чернець Аристоклій (Хвощина) та черниця Варвара (Кисіль, родом із Волині).

    Обстріляна лавра УПЦ МП

    Також отримали тяжкі поранення єромонах Іоасаф (Кочубей), єромонах Амфілохій (Беседін), єродиякон Аліпій (Бондар), який 3 червня помер у лікарні, монах Спиридон (Янковенко) та інокиня Іоанна (Мельник).

    Корпуси, що є пам’ятками архітектури, зазнали серйозних руйнувань із частковим загоранням. Всенічне бдіння свята Вознесіння через безперервні обстріли Лаври відбувалося в підвалах, де сховалися мешканці монастиря. Убиті поховані за вівтарем Успенського собору.

    У Святогірській Лаврі наразі окрім монашествуючої братії та сестер, перебуває близько 300 біженців, серед яких — інваліди, люди похилого віку, близько 60 дітей, у тому числі немовлята — мирні люди, що сховалися від війни.

    УПЦ МП заявляла, що рф не воює з Україною

    РФ розпочала наступ на Святогірськ кілька днів тому. У генштабі ЗСУ кажуть, що ворог атакував 20 батальйонно-тактичними групами, але не мав успіху. Війна рф проти українського Святогірська супроводжувалась інформаційними провокаціями. Зокрема адепти РПЦвУ запустили фейк про «звірства бойовиків Правого Сектору в Святогірській лаврі». На початку травня росіяни вже обстрілювали Святогірську лавру. Тоді від рашистів постраждало семеро людей, але обійшлось без смертей.

    Тоді Президент Зеленський коментуючи обстріли лаври УПЦ МП сказав, що окупанти вирішили «демілітаризувати» та «денацифікувати» Святогірську лавру УПЦ МП. Голова ОВА Сергій Гайдай сказав, що росіяни пішли проти Бога.

    Варто зазначити, що у 2021 році у Святогірській лаврі РПЦвУ наклали анафему на Філарета. Також намісник лаври митрополит УПЦ МП Арсеній (Яковенко) відзначився заявою про «народ Донбасу», чим підіграв роспропаганді. Яковенко навіть заявляв, що  війну почала Україна.

    «За вказівкою Турчинова (спікер парламенту України, в. о. президента України навесні 2014 року, з грудня 2014 секретар Ради національної безпеки і оборони України. — ред.) сюди прийшли війська і почали бомбити Слов’янськ, говорили, що це Росія бомбардує. Я бачив українські гаубиці, „Урагани“, які стріляли по Слов’янську», — заявив у 2018 служитель московського патріархату.

    «Депутати Верховної Ради кажуть:«Ви говорите неправду. Це були переодягнені росіяни». Я свою «брехню» скажу і на Страшному суді … Тепер, коли конфлікт дійшов уже до такої міри, то йде обстріл з двох сторін. А почався він із Слов’янська, з волі Турчинова, влітку 2014 року», — впевнений митрополит РПЦвУ.

    В інтерв’ю DW у кінці 2019 він прямо назвав російсько-українську війну «внутрішнім конфліктом» і «громадянською війною». На запитання чи втручається у війну Росія митрополит Арсеній відповів: «А я не збираюсь нічого думати, а може це Росія, а може Америка, а може це Ізраїль, або Германія…звідки я знаю хто там і що дає. Як я можу казати…».

    Варто зазначити, що до широкомасштабного наступу РФ на Україну такі брехливі заяви, які прикривають злочини рашистів, дозволяли собі навіть на найвищому рівні в УПЦ МП. Зокрема речник УПЦ Миколай Данилевич заявляв, що «у нас немає конфлікту з Росією» і висловив сподівання на те, що у майбутньому українці перестануть бути антиросійськими, бо «від цього страждають обидва народи». У 2020 році цей персонаж, який говорив такі капітуляційні заяви, розказував про примирення на Сході України із бандформуваннями так званих «Л/ДНР».

    У кінці 2020 очільник УПЦ МП Онуфрій називав війну «конфліктом» і закликав не вважати за ворогів Л/ДНР і пробачити їх. А протодиякон УПЦ МП Вадім Новінський і речник УПЦ МП Данилевич за кілька днів до широкомасштабного наступу говорили, що війна між Росією і Україною є лише в телевізорі. Мовляв, це все вигадки. Ось тепер “в телевізорі” згоріла церква і вбиті монахи УПЦ МП.

    Російська пропаганда

    Російська пропаганда не могла обійти свій злочин стороною. Пропагандисти тут же звинуватили ЗСУ у підпалі святині. Зокрема РИА Новости пишуть, що нібито під час “відступу <…> підрозділів 79-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ … здійснено підпал дерев’яного скиту Усіх Святих Землі Російської Свято-Успенської Святогірської лаври”.

    “підрозділи російських Збройних Сил не ведуть бойових дій у даному районі та не обстрілюють територію Святогірського історико-архітектурного заповідника”, – брехливо зазначили у російському військовому відомстві.

    Освячення російської зброї служителями УПЦ МП

    І на окупованих територіях і в Криму, всюди де ступає нога рашиста, там УПЦ МП не соромиться “освячувати” зброю, якою будуть вбивати українців і нищити нашу Батьківщину.

    Із нещодавнього можна згадати, як після окупації Лиману, обстріляні рашистами храми відвідав митрополит УПЦ МП Митрофан (Нікітін). Той самий, який 27 липня 2017 під прапорами «ДНР» провів молебень за загиблими “ополченцами” та освятив пам’ятник в Горлівці (проспект Перемоги, м.Горлівка). В УПЦ МП також за злочини рашистів, щодо храмів в Лимані нічого не написали.

    Нікітін під прапорами терористів на їхніх заходах

    Щобільше, у Лимані родина місцевого священника «УПЦ» МП зустрічала з хлібом-сіллю російських окупантів, усміхаючись їм. Кілька днів тому Лиман залишили сили ЗСУ, щоб перегрупуватись на укріплені позиції.

    Аналогічно і в окупованому Херсоні. Там священник «УПЦ» МП Геннадій Шкіль вітав російських загарбників на «дні побєди». В Бородянці, на Київщині священник УПЦ МП  підтримав агресію ЗС РФ і сказав, що у 2014 році їх би зустрічали з квітами. Тепер, обстрілюючи храми моспатріархату російськи окупанти мстяться за те, що їх не зустрічають з квітами.

    Ні для кого не секрет яка миротворчість є в Криму від «УПЦ МП». Там вони освячують зброю, кораблі та ракетні установки військовослужбовців Російських ЗС і благословляють їх на «ратну службу батьківщині», тобто Росії. Проте навіть масові факти колабораціонізму і навіть пряма допомога агресору, який нищить їх храми не заважають цій структурі безперешкодно діяти в Україні, прикриваючись патріотичністю і допомогою ЗСУ.

    Водночас на тимчасово окупованих територіях УПЦ МП продовжувала надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму і ОРДЛО, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян, а також на військових навчаннях «Кавказ 2020».

    Підсумки

    Як бачимо, “освячення” зброї не пройшли даремно. Рашисти знищують храми УПЦ МП і вбивають ченців. Але останні не засуджують росію і уникають вказувати причетність росіян до вбивства власних монахів. Така позиція суперечить не тільки світській моралі, але і християнському сумлінню. Господь Ісус Христос закликав чинити по правді і не прикривати гріх, спокушаючи інших так робити, а викривати його. Схоже для УПЦ МП вигороджування власних вбивць стало ідеєю вищою за Євангельскі принципи. Хоча за словами московського патріарха Кіріла рашисти винищують УПЦ МП і всю Україну “згідно з Євангелієм”. Ймовірно намісник Святогірської лаври згідний з цим формулюванням, адже він мовчить щодо звірств рашистів, як і вся Донецька єпархія УПЦ МП, як і вся УПЦ МП, що нібито тепер “незалежна”. Таке мовчання не може сприйматись нейтрально, а є нічим іншим, як антиукраїнською діяльністю на користь російських загарбників.

    У час повномасштабної війни з росією така пропаганда “русского міра” має бути нейтралізована на законодавчому рівні. Тільки так наші українці можуть бути захищені від впливу окупантів в рясах.

    Нажаль ВРУ досі не прийняла закону, який би змусив УПЦ МП розірвати зв’язки з країною агресоркою і загалом припинити “викручуватись” щодо звірств рашистів. Зараз УПЦ МП заявляє, що вона незалежна, але судячи по їхніх повідомленнях, щодо злочинів росії це аж ніяк не видно.

    Дерево пізнається по плодах, а не по назві. Якщо за назвою УПЦ МП заявляє про абсолютну “незалежність” то по ділах вона вигороджує загарбників і очорнює українців, які не бажають мати нічого спільного із такими от представниками, що не можуть назвати вбивство – вбивством і не можуть назвати хто вбиває. УПЦ МП звинувачувала ПЦУ у “захопленнях” храмів, коли люди голосували за приєднання, але абсолютно жодним словом не звинуватила російських найманців, коли вони спалили понад сотню церков і вбили вже кілька священників УПЦ МП і ПЦУ і тисячі інших українців в тому числі понад дві сотні дітей.

    Джерело: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне