П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Святогірській лаврі УПЦ МП відспівали вбитих окупантами ченців

    3 червня 2022 року о 10:30 у Святогірській Лаврі УПЦ МП відбулася служба чину поховання вбитих у результаті артобстрілів окупантами ченців. Богослужіння звершив митрополит УПЦ МП Арсеній (Яковенко) та єпископ Інокентій (Шестопал).

    Про це повідомляє пресслужба «Донецької єпархії» УПЦ МП без зазначення, що обстріли здійснювали російські загарбники.

    3 червня, під час безперервних вибухів від влучень по храмах, будівлях та території Лаври, відбулася служба чину поховання собором братії на чолі з митрополитом Арсенієм та єпископом Інокентієм, – зазачили в УПЦ МП.

    Варто підкреслити, що під час переходів храмів до ПЦУ в УПЦ МП всіляко обливають брудом і навіть проклинають вірян, які вирішили покинути їх структуру. Але коли їх ченців вбивають російські нелюди в УПЦ МП просто не згадують за них. Їхні повідомлення в офіційних джерелах виглядають так, наче лавру обстріляли невідомі люди. “…у результаті артобстрілів…”, – коротко написали в УПЦ МП.

    В УПЦ МП уточнюють, що артобстріл келійних корпусів Святогірської Лаври із трагічними наслідками стався 1 червня о 13.30. Декілька снарядів розірвалися безпосередньо в келіях 3-го і 4-го корпусів. У цей час монахи, що переселилися до Лаври зі зруйнованого скиту с. Богородичне, перебували в келіях після трапези, готуючись до всенічного бдіння свята Вознесіння Господнього. Внаслідок удару загинули благочинний Лаври архімандрит Галактіон (Вуйченко), чернець Аристоклій (Хвощина) та черниця Варвара (Кисіль, родом із Волині).

    Також отримали тяжкі поранення єромонах Іоасаф (Кочубей), єромонах Амфілохій (Беседін), єродиякон Аліпій (Бондар), який 3 червня помер у лікарні, монах Спиридон (Янковенко) та інокиня Іоанна (Мельник), які знаходяться в цей момент у відділеннях хірургії та травматології у Слов’янську та Краматорську.

    Корпуси, що є пам’ятками архітектури, зазнали серйозних руйнувань із частковим загоранням.

    Всенічне бдіння свята Вознесіння через безперервні обстріли Лаври відбувалося в підвалах, де сховалися мешканці обителі. Убиті поховані за вівтарем Успенського собору.

    У Святогірській Лаврі наразі окрім монашествуючої братії та сестер, перебуває близько 300 біженців, серед яких — інваліди, люди похилого віку, близько 60 дітей, у тому числі немовлята — мирні люди, що сховалися від війни.

    РФ розпочала наступ на Святогірськ кілька днів тому. У генштабі ЗСУ кажуть, що ворог атакував 20 батальйонно-тактичними групами, але не мав успіху. Війна рф проти Святогірська супроводжувалась інформаційними провокаціями. Зокрема адепти РПЦвУ запустили фейк про «звірства бойовиків Правого Сектору в Святогірській лаврі». На початку травня росіяни вже обстрілювали Святогірську лавру. Тоді від рашистів постраждало семеро людей.

    Зеленський коментуючи обстріли лаври УПЦ МП сказав, що окупанти вирішили «демілітаризувати» та «денацифікувати» Святогірську лавру УПЦ МП. Голова ОВА Сергій Гайдай сказав, що росіяни пішли проти Бога.

    Варто зазначити, що у 2021 році у Святогірській лаврі РПЦвУ наклали анафему на Філарета. Також намісник лаври митрополит УПЦ МП Арсеній (Яковенко) відзначився заявою про «народ Донбасу», чим підіграв роспропаганді. Яковенко навіть заявляв, що  війну почала Україна.

    Найсвіжіше

    Популярне