Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Святогірській лаврі РПЦвУ наклали анафему на Філарета

    21 березня, під час святкування Торжества православ’я, у Святогірській лаврі, що перебуває в користуванні Московського патріархату, наклали анафему на почесного патріарха Філарета.

    Відео із анафемою опубліковане на сайті лаври РПЦвУ.

    На відео видно, як диякон РПЦвУ зачитав анафему «Михайлу Денисенку, який називає себе патріархом Філаретом, який вчинив розкол в РПЦ і втягує в погибель своїх послідовників, через спокусливий обман і неканонічне дарування лже-Томосу і посягаючи на церковне надбання».

    Що цікаво, сам намісник Святогірської лаври вважає, що війну почала Україна.

    Варто зазначити, що цього дня РПЦвУ в Запоріжжі анафему виголосили і на предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. 

    Таким чином, виголошуючи анафему на предстоятеля ПЦУ, представники РПЦ самі себе відлучають від церкви і проповідують «богословську нісенітницю», бо Церква це нерозривний організм. Логіка РПЦ про «розкольників» була б правильна лише тоді, коли її прикладу (розриву Євхаристійного єднання) послідували б і всі інші церкви. Тобто, якби всі перестали згадувати ім’я Вселенського патріарха Варфоломія за Літургією. Цього не сталось, єдність збережена, про що говорив і сам Вселенський патріарх, а також богослов із РПЦ Кирило Говорун.

    Хоче того РПЦ чи не хоче, але вона зараз є із єдністю із Вселенським патріархом через інші православні церкви, які одночасно моляться і за Кіріла (Гундяєва) і за Вселенського патріарха й яких в молитвах згадує очільник РПЦ. Це, наприклад Єрусалимська, Антіохійська, Сербська, Польська, Румунська церкви і так далі.

    Тільки РПЦ пішла на односторонню самоізоляцію із Грецькою, Константинопольською, Олександрійською і Кіпрською церквою.

    Тому коли десь там із глибини РФ, Запоріжжя і Святогірська клірики МП взивають і виголошують «анафема раскольнікам», то тим самим, вони її накладають і на себе і показують свою неграмотність в богослів’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне