П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ мовчать з приводу великої кількості військ РФ біля кордонів України і чекають реваншу

    У філії Московського патріархату в Україні, РПЦвУ, жодним чином не реагують на нарощування Росією своїх військ біля кордонів нашої держави. Жодних звернень від предстоятеля РПЦвУ, митрополита Онуфрія (Березовського), ані від синоду, ані навіть від простих священників.

    Ба більше – на тлі загрози нападу, про яку говорять як в Україні, так і за її межами, в РПЦвУ більше схвильовані втратою своїх позицій серед народу та української влади. Більше, ніж російська агресія, РПЦвУ непокоїть візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну і втрата своїх парафій по всій Україні. У Моспатріархаті побоюються, що приїзд Варфоломія І в Україну може спричинити нову хвилю переходів до Української церкви, і погрожують дестабілізацією всередині України. На фоні цього політичний рейтинг очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва) досяг найнижчого рівня, а президент Володимир Зеленський ініціює розпуск Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), який підігравав Московському патріархату і зупинив «закон про перейменування».

    Як зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, російські війська – на українських кордонах, а російська церква – завдає удару зсередини. Він також зауважив, що РПЦвУ не соромиться, під час такої складної ситуації в Україні, яку можна порівняти із 2014 роком, бути активом і тараном проросійських сил, знаряддям в руках Медведчука-Новінського. «За теперішньої ситуації із російськими військами на наших кордонах можна сказати, що РПЦвУ скоро почне волати і просити Путіна ввести війська на «захист Московської церкви». Що вони приховано роблять вже тривалий час. Тепер «вєжлівиє чєловєчкі» будуть «захищати» «по-русскі молящіхся»?», – підсумував релігійний експерт.

    Фото: Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич)

    Також нещодавно очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська заявила, що Московський патріархат поширює тези російської пропаганди та є великим проєктом з поширення «русского міра». «Я переконана, що Московський патріархат – це такий великий проєкт з поширення “русского мира”, потужний інструмент у гібридній війні Росії проти України. Про це треба говорити», – сказала вона.

    Радикальніше до РПЦвУ налаштований ексзаступник голови СБУ Олександр Скіпальський. Він наголосив, що зважати треба не лише на зовнішнього ворога, а й на тих, що в середині країни, зокрема на Московський патріархат: «У нас дуже потужна п’ята колона. Це ті люди, які бачить себе у складі Росії. Я сьогодні з задоволенням почув, що це осине гніздо Медведчука на острові на Дніпрі під Києвом штурмували навіть вертольотами. Саме так – до ворогів треба підступати рішуче. Ми повинні почистити всі московські монастирі, звідки щодня надходить інформація про перебування людей з поведінкою і психологією російських диверсантів. Роботи багато. Пам’ятайте, за тієї загрози, яку маємо, найбільш небезпечний удар буде в спину. Тому маємо бути пильними», – пояснив Скіпальський.

    Це підтверджують і закордонні колеги Скіпальського. Наприклад поліція безпеки Естонії (КаПо) оприлюднила доповідь, у якій наголосила на зростанні активності російської пропаганди у період епідемії коронавірусу і РПЦ в ній відіграє вадливу роль.

    Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко заявив, що дії РПЦвУ можуть підштовхнути Путіна до вторгнення в Україну. «Останнім часом, вони активізувалися в Харкові та Одесі зокрема. Два цих міста — зручні цілі. 2 травня — день Пасхи і 7 річниці пожежі в Будинку профспілок в Одесі. 9 травня — поминальна неділя і день перемоги. Просто неймовірну кількість скреп „русского мира“ і пропагандистських гасел можна пустити в дію одномоментно. Ймовірно, РФ буде шукати зручний момент для провокацій саме в це вікно, так чи інакше готуючи використовувати прихожан УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.) з цією метою», — прогнозує Валерій Кравченко.

    Таку думку підтримує і речник ПЦУ архієпископ Євстратій. За його словами так звані «хресні ходи» які в березні відбулись в декількох містах України за участі керівництва та вірян РПЦвУ можуть призвести до окупації України, тому що ними керують із Москви. Держава має перешкодити такому впливу Кремля на РПЦ в Україні. «…Ми бачили, до чого можуть призводити от такі нібито релігійні заходи. Що сталося з Кримом, що сталося з частиною Донбасу. І тому, з церковної точки зору, ми повинні викривати неправду. Але, якщо за цим стоїть щось більше, якщо, – а я впевнений, що є ті ляльководи, які смикають за ці ниточки, сидячи в Москві, – якщо це стає відомим, то це вже питання до держави – яким чином реагувати, щоб ці ниточки були обрізані», – сказав архієпископ Євстратій.

    Фото: Цензор.нет. / “Хресний хід” РПЦвУ – березень 2021 року

    Як влучно підкреслив священник ПЦУ Павло Найденов, РПЦ закликає до «миру» тільки українців, коли вони обороняються від російської агресії. Росіян ця релігійна організація ігнорує і тепер, коли є велике скупчення армії РФ на кордоні РФ з Україною ніхто із духовенства РПЦ і не думає говорити про мир і закликати до нього Кремль.

    На додаток, на Буковині, священники московського патріархату покинули похорон, коли почули, що їхній патріарх Кіріл благословляє російських воїнів на війну з Україною. На Волині ж, священник РПЦвУ зняв український прапор з символічної могили борців за Україну й почепив хоругву з написом російською «С намі Бог». У тому ж регіоні судять священника РПЦвУ за розпалювання релігійної ворожнечі.

    Не перестає неприємно дивувати РПЦвУ і в політичній площині. Під час гібридної війни з РФ єрарху Російської православної Церкви в Україні митрополиту в Борисполі Антонію (Паканичу) не подобається новий проукраїнський законопроєкт проти пропаганди «русского міра» і він почав лякати плачевними наслідками для України в разі його прийняття. Єрарх РПЦ у Запоріжжі Лука (Коваленко) лякає вірян Байденом, який спричинить «випробування» для РПЦвУ. Інший відомий клірик РПЦвУ Олександр Клименко заявив, що вони вже винесли вирок Зеленському, бо моспатріархат проти його державної політики.

    Тобто в РПЦ не бажають бачити в РФ ніякої загрози і війни яка триває вже восьмий рік та забрала десятки тисяч життів. Їхні інтереси закінчуються на тому, щоб зробити ситуацію як в ОРДЛО і Криму та убезпечити себе від втрати споруд – храмів, які передаються у власність парафіянам, що більшістю голосів обирають перейти в Православну Церкву України. Саме таке завдання зараз стоїть перед керівництвом цієї структури. Для цього вже збирались так звані форуми «гнаних парафіян», «хресні ходи» з політичними гаслами, пресконференції і тому подібне. Тепер же, коли є загроза відкритої війни з Росією, РПЦ в Україні демонстративно мовчить і не може видати із себе бодай декількох речень. Невже чекають, що Путін прийде їх захищати «від гонєній»? У Криму та ОРДЛО та ж сама РПЦвУ спокійно продовжує надавати всебічну підтримку окупаційним військам Російської Федерації і там ніхто не кричить про «гонєнія».

    Варто зазначити що в Православній Церкві України відреагували на збільшення військ РФ на кордонах з Україною. Так Синод ПЦУ опублікував звернення з приводу ескалації агресії РФ, а митрополит Епіфаній заявив, що ми безсумнівно, переможемо й цю навалу і закликав вірян не боятись.

    Найсвіжіше

    Популярне