П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Євстратій (Зоря): Мітинги РПЦвУ — підготовка до окупації України

    Так звані «хресні ходи» які нещодавно відбулись в декількох містах України за участі керівництва та вірян РПЦвУ можуть призвести до окупації України, тому що ними керують із Москви. Держава має перешкодити такому впливу Кремля на РПЦ в Україні.

    Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив речник ПЦУ Архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря).

    «…Ми бачили, до чого можуть призводити от такі нібито релігійні заходи. Що сталося з Кримом, що сталося з частиною Донбасу. І тому, з церковної точки зору, ми повинні викривати неправду. Але, якщо за цим стоїть щось більше, якщо, – а я впевнений, що є ті ляльководи, які смикають за ці ниточки, сидячи в Москві, – якщо це стає відомим, то це вже питання до держави – яким чином реагувати, щоб ці ниточки були обрізані», – сказав архієпископ.

    Він підкреслив, що держава не може людей піддавати суду за їхні власні переконання, але «якщо вони вчиняють дії, особливо у співпраці з російськими спецслужбами, з країною-агресором, спрямовані на підрив нашої держави, нашого суспільства, підрив миру в Україні, то безперечно, що це має зовсім іншу кваліфікацію і повинно отримувати реакцію з боку тих, хто народом і законом наділені відповідними правами».

    Водночас на думку архієпископа Євстратія, в останні місяці держава стала досить активно протидіяти проросійському впливу в Україні.

    «Ми бачимо це і на прикладі санкцій, і на прикладі багатьох інших дій. І я хотів би лише нагадати, що секретар Ради національної безпеки і оборони пан Данілов в одному зі своїх інтерв’ю досить відверто говорив про те, що середовище Московського патріархату і структура Московського патріархату в Україні також використовуються для дестабілізації ситуації в нашій державі».

    Також архієпископ Євстратій (Зоря) розповів, що демонстрації РПЦвУ вимагають реакції з боку державної влади.

    «Сподіваюся, що ті, кому це належить, роблять свою роботу, і всі ці заходи промосковські, всі ці заклики в дусі «руского міра» не приведуть до чогось гіршого», – підсумував архієпископ Євстратій.

    Нагадаємо, попри карантинні заходи, 21 березня відбулись антиурядові мітинги в декількох містах України, для репетиції «чорногорського сценарію в Україні».

    В Криму «не гнана» РПЦвУ встигла привітати моряків ВМФ Росії, поки в Україні відбувались антиурядові мітинги. На цих демонстраціях віряни РПЦвУ несли плакати із політичними гаслами і негативними висловлюваннями щодо української влади. Їх сильно непокоять закони спрямовані проти сепаратизму в Україні, зокрема, законопроєкти про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і про капеланство. Судячи із плакатів на мітингу, віряни РПЦвУ впевнені що всі законні переходи в ПЦУ, – це ніщо інше, як «захоплення», «гоніння», а їхня церква ніколи не була (не носила назву) «Московського патріархату». Українська влада, на їх думку, нібито, «порушує конституцію».

    Підігрів активу РПЦвУ розпочався, ще за місяць до запланованих мітингів. 22 лютого відбувся форум «гонимих» вірян, який релігієзнавець Олександр Єфременко назвав «Святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату». На форумі виступила юна вірянка РПЦвУ, яка виявилась прихильницею армії ЗС РФ та покійного російського імператора Нікалая ІІ.

    Після форуму пішла інформаційна атака із емоційними розповідями про «війни в селі» та «захоплення». Такі собі «мальчіки в трусіках» у виконанні РПЦвУ. 

    Ніякими фактами такі заяви не підкріплювались, адже під час переходів громад ведуться протоколи зборів, де реєструють учасників та тих хто проголосував за перехід. Всі переходи громад ПЦУ від РПЦвУ на форумі назвали «захопленнями» і звинуватили президента України в бездіяльності. Таким чином можна сказати, що зібрання РПЦвУ в лаврі було проти ПЦУ і Зеленського, а не проти «гонінь». Нещодавно клірик РПЦвУ заявив, що вони вже винесли вирок Зеленському, бо Моспатріархат проти його державної політики.

    Найсвіжіше

    Популярне