Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ не соромиться бути проросійським активом під час небезпеки з боку РФ, – релігійний експерт

    Через низку програшів проросійського лобі в Україні, бізнесмени Новинський та Медведчук будуть використовувати РПЦвУ, щоб «відігратись». У самій Московському патріархаті не соромляться визнавати, що виходять проти державницької політики нинішньої української влади, яка нібито «чинить тиск» на них. За таких умов Путін може прийти захищати «рускоговорящих» чи так званих «російських громадян» левову частку яких складають віряни РПЦ в Україні.

    Про це розповідає на своїй сторінці у Фейсбуці релігійний експерт Олександр Єфременко.

    «Російські війська – на українських кордонах, а російська церква – завдає удару зсередини. Російські куратори в Україні не змогли мобілізувати українців на антидержавні акції через санкції проти Медведчука і закриття його телеканалів. Тепер актив вірян Моспатріархату в Україні розігрують як карту «гонінь на церкву» за «чорногорським сценарієм». Про це відкрито кажуть в самій РПЦвУ і погрожують вивести мільйони вірян на антидержавні мітинги у той час, коли чисельність військ РФ біля українських кордонів зростає кожного дня», – написав він.

    Єфременко зауважив, що речник РПЦвУ Миколай Данилевич цитує проросійського «експерта» Юрія Молчанова: «Люди можуть полінуватися прийти до Офісу Президента через питання політики чи економіки. Але за віру в Бога людина може встати і піти».

    «Тобто РПЦвУ на догоду проросійським політикам готується вивести своїх послідовників на акції проти проукраїнської державницької політики, вектор якої спрямований не на Росію, а на Захід, до Європи. І ці антиурядові заходи російськими організаторами будуть називатись “хресними ходами”», – йдеться у дописі Олександра Єфременка.

    Експерт нагадав, що репетиція таких заворушень вже відбулась 21 березня, коли в кількох містах відбулися «хресні ходи» із політичними гаслами про «порушення конституційних норм». А 1 квітня віряни Моспатріархату прийшли із коробками з підписами до Президента України Володимира Зеленського і вимагали «припинити тиск» на РПЦ в Україні. Водночас співак-священник РПЦвУ Клименко заявив, що віряни його церкви винесли вирок Зеленському, бо Моспатріархату не подобається політика Глави держави.

    Крім того, 1 березня Єфременко також писав, що «Московський патріархат стає політичним тараном проросійських сил в Україні».

    На фоні провалів проросійських політиків в Україні (закриття каналів Медведчука, початок ліквідації ОАСКу, санкції проти Медведчука, створення центру боротьби з фейками та ін.) Медведчук та Новинський мобілізують актив РПЦвУ.

    «Зараз ми бачимо розвиток цього симбіозу: проросійські діячі відкрито визнали, що у тиску на Україну релігійний фактор стає пріоритетним. Завдяки маніпуляціям на релігійному ґрунті на «захист» Московської церкви можуть безкоштовно вийти тисячі бабусь – вірянок РПЦвУ», – підкреслив релігійний експерт.

    Такий «православний русскій майдан», яким погрожує Данилевич і йому подібні, на думку Олександра Єфременка не вимагатиме великих капіталовкладень, як, наприклад, організація масштабного мітингу прихильників ОПЗЖ. «Православні фанатики російського штибу, які сліпо люблять і вірять в «русскій мір» готові чи не задарма мітингувати в інтересах Кремля, думаючи, що вони захищають так звану «УПЦ» від перейменування чи надуманого пропагандистами “гоніння”».

    Щоправда, РЦПвУ, як п’ятій колоні Кремля, дійсно є чого хвилюватись. Адже їх змусили вказувати у своїй назві приналежність до Москви, а саме – до «Московського патріархату». Що, по суті, відкриє очі простим вірянам, яких вдалося ввести в оману словом «Українська» у назві даного релігійного об’єднання. Водночас це відновить історичну справедливість та автентичну назву цієї організації – до 2014 року ледь не на всіх храмах РПЦвУ висіли таблички з написом «Московський патріархат». Навіть більше – зараз на тимчасово окупованих територіях згадку про «УПЦ» почали забирати і залишати лише «Московський патріархат», – пояснив експерт.

    Він додав, що клірики із РПЦ наполохані й законодавчими ініціативами Верховної ради – законопроєктами №№ 5101, 5143 і 5144, які передбачають юридичну (в тому числі й кримінальну) відповідальність за колабораціонізм і пропаганду «русского міра».

    «Віряни Московського патріархату перетворюються в основний електоральний актив і таранне знаряддя всіх проросійських сил України. І їх будуть використовувати для розгойдування ситуації всередині України і для відновлення впливу проросійського лобі, зокрема партії Вадима Новинського та кума Путіна, підсанкційного Віктора Медведчука», – впевнений Олександр Єфременко.

    До слова, дружина Медведчука навіть знялась в пропагандистському серіалі «Паломніца», де вона катається монастирями виключно Моспатріархату і розповідає про духовність РПЦ. Фільм настільки безглуздий, що навіть боксер Усик визнав, що «вийшла якась дурня».

    «За теперішньої ситуації із російськими військами на наших кордонах можна сказати, що РПЦвУ скоро почне волати і просити Путіна ввести війська на «захист Московської церкви». Що вони приховано роблять вже тривалий час. Тепер «вєжлівиє чєловєчкі» будуть «захищати» «по-русскі молящіхся»?», – підсумував релігійний експерт.

    Скріншот із телеграм каналу речника РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне