Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Зеленський ініціює розпуск ОАСК, який приймав рішення на користь РПЦвУ

    Президент Володимир Зеленський ініціює розпуск Окружного адміністративного суду Києва, який скасував закон про вказування в назві релігійних організацій приналежність до Москви. Зокрема згідно з законом так звану «УПЦ МП» мали б перейменувати в Російську ПЦ в Україні.

    Про внесений президентом невідкладний законопроєкт який має ліквідувати ОАСК повідомляє 24 канал з посиланням на Офіс президента.

    У Зеленського пояснили, що відповідно до Конституції, суд ліквідовується законом, проєкт якого вносить до парламенту президент. Перед цим він консультується з Вищою радою правосуддя.

    Варто зазначити, що голова ОАСК Павло Вовк фігурує у кількох кримінальних провадженнях. Саме цей суддя через два дні, після того, як фактично призупинили дію закону про перейменування РПЦвУ, їздив звітувати чи то брати благословення в очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського).

    Духовний Фронт України також повідомляв про священника РПЦвУ, який окроплював кабінет судді ОАСК Анни Кузьменко. Цей служитель РПЦвУ у 2019 році їздив до Москви.

    Окрім цього 4 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва призупинив ліквідацію «УПЦ КП», розпочату за підписом почесного патріарха Філарета на Об’єднавчому соборі, задовольнивши заяву адвокатів «Київського патріархату».  Проте вже 11 листопада 2019 року, було призначено апеляційний розгляд у цій справі на якому було скасоване вищезгадане рішення ОАСК.

    Варто зазначити, що окрім скандалів через прикривання Московського патріархату ОАСК потрапляв і у низку інших інцидентів. Наприклад цей суд повернув проспекту Бандери попередню «совєтьску» назву. Крім цього, ОАСК постановив переглянути підручники з історії України за позовом Портнова. Портнову не сподобались розділи підручника, де героїзують активістів Майдану.

    Також ОАСК скасував новий український правопис і визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. На додаток «Вовчий суд» заборонив Києву відзначати пам’ятні дати восьми українських діячів. Зокрема, письменників Уласа Самчука та Юрія Липи.

    Голова ОАСК Павло Вовк. Світлина: Українські новини

    В Офісі президента також зазначили, що у демократичному суспільстві повага й довіра до суду мають бути безумовними. Проте там, де вмирає довіра, закінчується й демократія.

    “ОАСК мав достатньо часу, аби одуматися, подивитися у дзеркало та віднайти там прості речі, які так шукають у ньому суспільство й держава, – справедливість, неупередженість і чесність”, – додали там. Й зауважили, що замість цього з’являються чергові скандали з “плівками”, корупція пов’язаних з судом людей та численні сумнівні рішення. Через це довіра до ОАСК втрачена.

    Глава держави підкреслив, що Окружний адмінсуд Києва так і не зміг повернути довіру до себе, проте впорався з поверненням скандалів та дивних рішень, далеких від розуміння справедливості.

    «Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів», – наголосив він.

    Президент Володимир Зеленський також запевнив, що суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні чи реформі держави, буде ліквідований.

    Найсвіжіше

    Популярне