Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Попри минулорічний крах у РПЦвУ знову сподіваються на Амманський формат

    Попри торішній провал неканонічного «Всеправославного зібрання» скликаного Моспатріархатом в Йорданії, у РПЦвУ знову говорять про нову зустріч глав Церков у Аммані.

    Про це повідомив митрополит Моспатріархату в Україні Антоній (Паканич) під час пресконференції 8 квітня, передає Расколам.нет.

    «Ми бачили що необхідність діалогу між Помісними Православним Церквами – це напевно єдиний можливий і реальний крок для того, щоб розв’язати українське питання…», – сказав Антоній (Паканич).

    Варто зазначити, що українське питання вже вирішене і розколу в Україні вже немає, весь поділ робить РПЦ та її філія в Україні. Вони вперто не хочуть визнавати Православну Церкву України та брати учать в об’єднанні православ’я на теренах України. Тим не менш Антоній знову заговорив про відновлення єдності, яку порушила РПЦ розірвавши євхаристійне єднання.

    «…звичайно, спробувати відновити єдність православного світу, яка зараз знаходиться під загрозою. І в заяві  Патріарха Єрусалимського Феофіла, з нагоди річниці Амманської зустрічі було сказано, що це та платформа, яка дає надію на відновлення тої єдності, яку ми поступово починаємо втрачати», – нагадав Паканич.

    По суті митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) повторив раніше сказану думку вищого керівництва Моспатріархату, а саме глави ВЗЦЗ РПЦ Іларіона (Алфеєва). Той у березні 2021 року назвав Вселенського патріарха Варфоломія «нелегітимним» і висловив надію на проведення повторної зустрічі глав Помісних православних Церков у «амманському форматі».

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що патріарх Єрусалимський Феофіл сподівається, що цього року відбудеться повторне “Амманське зібрання”. Водночас Росія спонсорує будівництво храму для Єрусалимського Патріархату, а посланці ФСБ взяли участь у святкуванні дня ангела Єрусалимського патріарха Феофіла ІІ.

    РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха.  З цією метою Феофіл закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча минулорічний «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    Торішнє зібрання в Аммані було повним програшем для РПЦ. Із анонсованого всеправославного собору в Аммані вийшла зустріч Сербського патріарха із Кірілом за посередницької участі Єрусалимського патріарха Феофіла ІІІ.

    Найсвіжіше

    Популярне