П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ назвали Варфоломія «нелегітимним» і хочуть нової зустрічі через ПЦУ

    У РПЦ вважають, що «колишній механізм організації зустрічей глав Православних Церков, коли їх скликав Константинопольський Патріарх, більше не працює», бо Варфоломій, на їхню думку, «втратив легітимність».

    Про це заявив очільник відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв), повідомляє Релігійна правда з посиланням на «Россійскую газєту».

    «Константинопольський Патріарх приєднався до розколу, він співслужив з розкольниками і втратив легітимність в якості першого серед рівних в сім’ї предстоятелів Помісних Православних Церков. Тому якщо він навіть буде скликати такі зустрічі, то, можливо, деякі Церкви на них і поїдуть, але дуже багато під різними приводами будуть ухилятися. І це буде пов’язано з тим, що він порушив основний принцип співіснування Помісних православних церков — соборність».

    У РПЦ сподіваються реалізувати невдалий минулорічний «амманський формат». Там сподіваються, що цього року буде проведена повторна зустріч глав Помісних православних Церков у «амманському форматі».

    «Мабуть, доведеться почекати, поки обмеження, пов’язані з пандемією, будуть ослаблені. Але така зустріч необхідна… Ми торік були вдячні Єрусалимському Патріархові за таку ініціативу, і цього року приймемо цю ініціативу. Я сподіваюся, що така зустріч відбудеться», — сказав митрополит Іларіон на телеканалі «Росія 24».

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що патріарх Єрусалимський Феофіл сподівається, що цього року відбудеться повторне “Амманське зібрання”. Водночас Росія спонсорує будівництво храму для Єрусалимського Патріархату. Ми також опублікували переклад грецького богослова, який розповів про новий прояв наміру Єрусалимського Патріарха протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха.

    Торішнє зібрання в Аммані було повним програшем для РПЦ. Із анонсованого всеправославного собору в Аммані вийшла зустріч Сербського патріарха із Кірілом за посередницької участі Єрусалимського патріарха Феофіла ІІІ.

    Найсвіжіше

    Популярне