Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ бояться, що візит патріарха Варфоломія спричинить хвилю приєднань до ПЦУ

    У Московському патріархаті вкотре налякані наслідками від майбутнього візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-ту річницю Незалежності України. У РПЦвУ вважають, що після візиту будуть новий відтік парафіян до Православної Церкви України.

    «Цей приїзд (Патріарха Варфоломія в Україну, – ред.) може потім бути використаний як такий імпульс для продовження політики, тому що сьогоднішня влада так чи інакше йде у фарватері тих тенденцій, які були за президента Порошенка. Тому це створить новий виток захоплення наших храмів і дестабілізації усієї ситуації в нашому українському суспільстві. Тому ми проти такого приїзду…», – сказав митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) 8 квітня, передає інформаційний центр Моспатріархату в Україні.

    Крім того, єрарх РПЦвУ заявив, що вони готові до спротиву, у випадку, якщо українська влада і надалі буде боротись із «русским міром» і Моспатріархатом в Україні і не відреагує на їхні підписи: «соціальна концепція нашої церкви (РПЦвУ, – ред.) дає нам таку можливість».

    «…ми з самого початку говорили про недоцільність цього приїзду (Варфоломія в Україну, – ред). Це пов’язано з нашим бажанням зберегти суспільну стабільність в нашій державі», – сказав Паканич.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями, проблемами та конфліктами. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. 

    Речник ПЦУ пояснив, що не у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія чи ні. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі. Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.  

    Найсвіжіше

    Популярне