П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Політичний рейтинг очільника РПЦ досяг найнижчого рівня

    Патріарх Московський Кіріл в оновленому рейтингу 100 провідних політиків Росії зайняв 34 місце. Згідно з даними Агентства політичних і економічних комунікацій (АПЕК), це його найнижчий результат за весь період керівництва РПЦ, передає видання argumenti.ru

    У 2009 році, коли патріарх Кіріл тільки почав керувати РПЦ, він займав шосту позицію в списку. До 2015 року глава РПЦ входив в першу десятку політичної еліти РФ.

    Однією з причин падіння впливу Московського патріарха, на думку експертів, стала пандемія COVID-19. Після деякого опору РПЦ все ж змусили з 13 квітня 2020 року закрити храми для віруючих через загрозу поширення інфекції. У жовтні патріарх Кіріл пішов на самоізоляцію і на людях практично не з’являвся.

    «Патріарха (РПЦ, – ред.) було дуже мало в медійному просторі, і відповідно за законами соціології та масової свідомості, на яку впливають федеральні канали та інтернет, показники патріарха (Кіріла, – ред.)пішли вниз», – зазначив Роман Лункін, керівник Центру вивчення релігії і суспільства Інституту Європи РАН.

    Експерти впевнені, що глава РПЦ не має якогось сильного значущого політичного впливу в середині РФ.

    «У системі російської політики і йому самому, і адміністративно-управлінської церковній структурі, яку він очолює, відведена традиційна роль інструменту державної влади. Ніяке спілкування з вищим керівництвом РФ не є показником політичного впливу релігійних діячів», – підкреслив Міхаіл Смирнов, завкафедрою філософії Ленінградського державного університету імені А.С. Пушкіна.

    Він зазначив, що в Росії ніколи верховна влада не допускала політичної самостійності церкви, і нинішнє керівництво країни в цьому сенсі не є винятком. На його думку, рівень популярності патріарха Кирила безпосередньо пов’язаний з репутацією релігійного лідера, яка складається з його дій і обставин життя і служіння.

    Тим часом нещодавно опитування в РФ показало, що частка тих, хто відносить себе до православ’я, зменшилася на 9% в порівнянні з 2017 роком.

    Найсвіжіше

    Популярне