Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ впевнені, що візит Варфоломія спричинить нову хвилю переходів у ПЦУ

    У Російські церкві побоюються, що візит що через візит Вселенського патріарха в Україну на 30-річчя незалежності України, спричинить нову хвилю переходів до Православної Церкви України.

    Таку думку висловив Голова відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв), передає сайт ВЗЦЗ.

    «…архіпастирі (РПЦвУ, – ред.) і духовенство, багато політологів і експертів висловлюють побоювання, що у зв’язку з приїздом Константинопольського Патріарха конфлікти тільки посиляться. Радикальним політичним силам на Україні потрібно буде показати Фанару “об’єднання православ’я” в Україні – і це може викликати нову хвилю захоплень храмів. В останні місяці рівень насильства знову зростає. А в разі, якщо чинності наберуть дискримінаційні закони, градус напруги злетить миттєво: конфлікти громад, спроби захоплень і випадки насильства знову будуть обчислюватися сотнями», – підкреслив Алфеєв.

    Служитель РПЦ, який вже кілька років не був в Україні впевнений, що всі законні переходи у Православну Церкву України, це ніщо інше, як «захоплення».

    Він навів в приклад переслідування РПЦвУ, згадавши, про справу із побиттям дідуся у Задубрівці, нібито прихожанами ПЦУ.

    «Уже зараз показові такі випадки, як стався днями в селі Задубрівка Чернівецької області: шестеро молодих людей, прихильників ПЦУ, Жорстоко побили 63-річного прихожанина Української Православної Церкви, що йшов додому з храму», – обурився служитель моспатріархату.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що потерпілий із Задубрівки плутається у свідченнях. Також фейк про побиття вірянина РПЦвУ розганяють посіпаки російських спецслужб. У поліції пояснили, що вірянина РПЦвУ побили через побутовий конфлікт, а не релігійний.

    16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я. 

    21 березня пройшли так звані «хресні ходи», а на ділі антиурядові мітинги проти ряду законопроєктів і візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України на 30-ту річницю незалежності. Зокрема віряни моспатріархату протестували проти законопроєктів про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і закону про капеланство.

    Найсвіжіше

    Популярне