П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ привіз подарунки Єрусалимському патріарху, який запрошений на суд Пентархії

    У РПЦ сподіваються задобрити патріарха Феофіла, який має взяти участь у судилищі над Московським патріархатом на суді Пентархії.

    Єрусалимський патріарх, який запрошений на суд Пентархії, що має до 18 квітня 2022 року розглянути антиканонічний розкол вчинений РПЦ в Александрійській Церкві, нещодавно прийняв російських гостей. 20 лютого делегація на чолі із главою Відділу Зовнішньоцерковних зв’язків Моспатріархату митрополитом РПЦ Іларіоном (Алфєєвим) привезла патріарху Єрусалимському подарунки.

    Голова ВЗЦС передав патріарху Феофілу «сердечні привітання» патріарха Московського Кіріла з нагоди майбутнього 70-річчя і вручив вітальне послання, а також подарував комплект панагій, – повідомляє офіційний сайт РПЦ.

    Ймовірно у Моспатріархаті намагаються переконати патріарха Єрусалимського не брати участі в Суді Пентархії, адже цей Церковний орган може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств.

    За даними РПЦ, у ході бесіди, що пройшла «в теплій і довірчій атмосфері», були порушені різні питання, що становлять взаємний інтерес. Зокрема, обговорювалося становище християн на Святій Землі та загалом на Близькому Сході. Питання гоніння християн в Єрусалимі дуже цікавить РПЦ, про що неодноразово звертали увагу релігійні експерти.

    Патріарх Феофіл передав Московському патріархові Кірілу побажання та свій подарунок – ікону Різдва Христового.

    У зустрічі взяли участь митрополит Капітоліадський Ісіхій, генеральний секретар Єрусалимської Патріархії архієпископ Константинський Аристарх, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату протоєрей Николай Балашов, заступник начальника Російської духовної місії в Єрусалимі єромонах Дометіан (Маркарян), архідиякон Марк Хендерсон.

    Суд Пентархії і Єрусалимська Церква

    Варто також зазначити, що на єпископській хіротонії в Александрійській Церкві, яка визнала ПЦУ, був присутній єрарх Єрусалимського Патріархату. 31 січня патріарх Єрусалимський провів чергову зустріч з послом РФ в Ізраїлі. Раніше ми вже писали, що РПЦ допомагає Єрусалимському Патріархату будувати церкву. РФ використовує Єрусалимського патріарха, як інструмент, щоб протидіяти Вселенському патріарху. З цією метою патріарх Феофіл у лютому 2021, ймовірно під тиском Москви, закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    Нагадаємо, раніше, митрополит РПЦ в Африці Леонід (Горбачов) висловив сподівання, що суд Пентархії відбудеться без Єрусалимської і Антіохійської Церков. Горбачов також ставив умови патріарху Александрійському і вимагав від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо водночас зазначивши, що РПЦ з Африки нікуди не піде. Також Горбачов сказав, що РПЦ буде вчиняти вторгнення у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати православ’я від розколу». Нещодавно в РПЦ заявили, що вони надають вірянам в Африці «канонічний захист».

    Раніше було оприлюднено текст листа священника із Кенії про побратимів, які перейшли до РПЦ. Він стверджував, що “У Московський Патріархат переходять не лише розкольники та заборонені у служінні священники. Є також ті, хто робить це з фінансових міркувань та проблем у відносинах з архієреєм, насамперед це єпархія Кісуму (Центральна Кенія)…Безперечно, жодного відношення до України це взагалі не має. Більшість із них взагалі не знає, що відбувається в Україні, де вона перебуває, як не знають нічого і про Росію, у них своїх проблем вистачає, щоб думати ще про якісь юрисдикційні суперечки серед білих людей. Їм просто потрібні гроші, щоби елементарно прогодувати свою сім’ю. Також російські священики обіцяють збудувати їм церкви, у нас такої можливості немає.

    У цей час російські ЗМІ писали, що патріарх РПЦ уже знає, що його можуть скинути з престолу судом Пентархії. Своєю чергою богослов Кирило Говорун впевнений, що президент РФ Путін використовує РПЦ, щоб зміцнити російську присутність в Африці, а українське питання – це лише відмовка.

    Нещодавно Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ висловився про майбутню зустріч патріархів, яка має відбутись у найближчі місяці: «мене дуже надихнула готовність лідерів зустрічатися».

    Найсвіжіше

    Популярне