Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Єрусалимський провів чергову зустріч з послом РФ в Ізраїлі

    Посадові особи та агенти впливу Російської Федерації по декілька разів на місяць проводять зустрічі із предстоятелем Єрусалимського патріархату патріархом Феофілом, щоб гальмувати процес визнання Православної церкви України Єрусалимською Церквою.

    31 січня 2022 року патріарх Єрусалимський Феофіл III прийняв у своїй резиденції  надзвичайного та повноважного посла Російської Федерації у Державі Ізраїль Анатолія Вікторова, з яким вже зустрічався 11 січня. У зустрічі взяли участь секретар Російської духовної місії (РДМ) в Єрусалимі ігумен Нікон (Головко) та скарбник РДМ єромонах Афанасій (Букін).

    “На зустрічі було наголошено на необхідності продовження роботи зі збереження християнської присутності у Святій Землі, забезпечення недоторканності православних релігійних об’єктів та безпеки християнських віруючих. Також була акцентована контрпродуктивність будь-яких спроб змінити міжконфесійний статус-кво, що історично склався, на території Ізраїлю, у тому числі в Старому місті Єрусалиму”, – повідомляє сайт Російської духовної місії в Єрусалимі.

    Посол РФ наголосив на прихильності Російської Федерації до захисту інтересів християн близькосхідного регіону.

    За даними РПЦ, окрема увага була приділена актуальним питанням міжнародного порядку денного.

    Нагадаємо, раніше ми вже писали, що РПЦ допомагає Єрусалимському Патріархату будувати церкву. РФ використовує Єрусалимського патріарха, як інструмент, щоб протидіяти Вселенському патріарху. З цією метою патріарх Феофіл у лютому 2021, ймовірно під тиском Москви, закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    У середині червня 2021 року посол РФ Вікторов і посланники ФСБ вже зустрічались із Єрусалимським патріархом. Після цього російські експерти знову заговорили за «Амман 2.0». Пізніше аналогічні зустрічі відбулись 22 липня 2021 року, 15 вересня 2021 року і 11 січня 2022 року.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко розповідав про миротворчо-окупаційну діяльність РПЦ в Єрусалимському патріархаті. Також ми пояснювали, навіщо у РПЦ занепокоїлись «небезпекою для християн» в Єрусалимі. Сам патріарх вважає, що є реальна загроза для перебування християн на Святій землі.

    За словами митрополита Епіфанія, питання визнання ПЦУ розглядається в Єрусалимській православній церкві. 29 листопада 2021 року Єрусалимський патріарх відвідав предстоятеля Грецької Церкви, який визнав ПЦУ. 

    29 січня 2022 року патріарх Феофіл неоднозначно висловився про майбутню зустріч православних лідерів: «Мене дуже надихнула готовність лідерів зустрічатися». Він зазначив, що така зустріч відбудеться в найближчі місяці. Раніше він закликав молитись про «припинення розколів та відновлення єдності».

    Найсвіжіше

    Популярне