Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Навіщо у РПЦ занепокоїлись «небезпекою для християн» в Єрусалимі?

    У РПЦ підтримали Єрусалимського патріарха, щоб той і надалі підтримував проросійську точку зору на українське церковне питання й зокрема на ПЦУ.

    В інтерв’ю російському пропагандистському ЗМІ “РІА Новости” голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) заявив про «загрозу християнській присутності» в Єрусалимі.

    «Історично Єрусалим ділиться на квартали: християнський, мусульманський та юдейський. Єрусалимський Патріархат вже багато років намагається оскаржити незаконний продаж однією з радикальних груп об’єктів нерухомості, що йому належать, у християнському кварталі біля Яффських воріт. Фактично йдеться не лише про можливу втрату вільного доступу до Гробу Господнього, шлях до якого відкривається біля Яффської брами, але й про загрозу християнській присутності в Єрусалимі. Це дуже небезпечна тенденція, яка може призвести до втрати статусу-кво та поступового витіснення християн із міста, яке є колискою християнства. Це спільна проблема для всіх християн, не лише православних. Саме тому Блаженнішого Патріарха Феофіла підтримали глави всіх християнських церков Святої Землі», – заявив митрополит РПЦ, цитує сайт ВЗЦЗ МП.

    Він додав, що нинішня загроза присутності християн на Святій Землі не може не викликати занепокоєння у Російській Церкві.

    «Ми повністю поділяємо занепокоєння Єрусалимського Патріарха і разом з ним закликаємо ізраїльську владу зробити все можливе для захисту християнської громади Єрусалиму, відгукнутися на заклик голів Церков Святої Землі про створення особливої ​​християнської зони культурної спадщини у Старому Місті для збереження унікальної своєрідності християнського кварталу», – підкреслив глава ВЗЦЗ МП.

    Таким чином у РПЦ намагаються ще більше залучитись підтримкою Єрусалимського патріархату, адже він досі не визнав Православну Церкву України. Для росіян будь-які негаразди в Церквах, це сприятлива ситуація для того, щоб поставити їх в боргу перед собою. Відповідно, за задумом кремлівських єрархів, Єрусалимська Церква тепер буде у ще більшому боргу перед Російською і повинна її підтримувати.

    Не потрібно забувати і про підступність росіян, які постійно когось «спасають», але перед цим самі створюють конфлікти, чи навіть війни. В Криму, наприклад, Путін теж нібито «спасав» росіян від «Київської хунти». Перед тим у ЗМІ підігрівали радикалів з обох сторін, для підсилення конфліктів і розділення українського суспільства. Не виключено, що загострення міжконфесійної ситуації на Святій Землі також спровоковане Росією за аналогічним сценарієм, аби тримати Єрусалимського патріарха на короткому повідку. Крім того, такі погрози, або як у РПЦ їх назвали «загрози християнській присутності», – це додатковий важіль впливу на Єрусалимського патріарха.

    Варто зазначити, що саме Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ став ініціатором неканонічного Амманського зібрання, для того, щоб осудити дії Вселенського патріарха Варфоломія. Перед цим він зустрічався із президентом РФ Владіміром Путіним. Феофіла часто навідують посланці від ФСБ, а також представники російського посольства в Єрусалимі. Видно що Російська геополітична гра доклала багато сил на Єрусалимського патріарха і «обробила його».

    Найсвіжіше

    Популярне