Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Єрусалимський Феофіл прийняв посла Росії в Ізраїлі та посланців від ФСБ

    РФ не відпускає зі свого поля зору Єрусалимського патріарха і ледь не щомісяця проводить з ним зустрічі, щоб гальмувати процес визнання ПЦУ збоку Єрусалимської Церкви.

    Посланці від ФСБ і посол РФ в Ізраїлі в черговий раз зустрілися з предстоятелем Єрусалимської Церкви 15 вересня 2021 року. Зокрема посол Російської Федерації в Державі Ізраїль Анатолій Вікторов був прийнятий Блаженнішим патріархом Святого града Єрусалима і всієї Палестини Феофілом III. У зустрічі взяли участь начальник Російської Духовної Місії (РДМ) в Єрусалимі, й за сумісництвом член Ради Імператорського палестинського товариства (ІППТ) архімандрит РПЦ Алєксандр (Єлісов) і заступник начальника РДМ єромонах Дометіан (Маркарян).

    Таким чином, можна сказати, що крім посла РФ на зустрічі був і посланець від ФСБ, адже ІППТ — це так зване Імператорське Православне Палестинське товариство, що базується в Єрусалимі, очолює ексдиректор ФСБ РФ Сєргєй Стєпашин. Зараз ця структура відпрацьовує завдання у напрямку гальмування визнання ПЦУ збоку Єрусалимської ПЦ.

    «В ході бесіди обговорювалися деякі аспекти церковно-дипломатичної взаємодії з акцентом на важливість підтримки міжцерковного діалогу в інтересах забезпечення духовної єдності православного світу. Окрему увагу було приділено питанням, пов’язаним з поновленням поїздок православних паломників до Ізраїлю», – повідомляє сайт Відділу Зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ.

    Російський посол під час зустрічі запевнив Єрусалимського патріарха, що Російська Федерація «продовжить роботу щодо підтримки та захисту інтересів православних віруючих в регіоні Близького Сходу».

    Нагадаємо, раніше ми вже писали, що РПЦ допомагає Єрусалимському Патріархату будувати церкву. РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    У березні 2021 року посланці ФСБ взяли участь у святкуванні дня ангела Єрусалимського патріарха Феофіла III.

    У середині червня 2021 року посол РФ Вікторов і посланники ФСБ вже зустрічались із Єрусалимським патріархом. Після цього російські експерти знову заговорили за «Амман 2.0». Пізніше аналогічна зустріч відбулась 22 липня 2021 року

    Московський патріархат всіма своїми силами намагається перешкодити визнанню Православної Церкви України збоку інших церков. Вони активно «працюють» в Сербії та Єрусалимі й не гребують використовувати для своїх цілей державний апарат РФ, адже атаки на ПЦУ і Вселенський патріархат вигідний Кремлю, який веде збройну війну з Україною. Одночасно вони розгорнули «агентурну роботу» із окремими митрополитами Кіпрської Православної Церкви, яка на Синоді визнала ПЦУ. Активно на Кремль працює митрополит Никифор, який нещодавно виступав у Москві.

    Найсвіжіше

    Популярне