Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Посол РФ і посланники ФСБ зустрілись із Єрусалимським патріархом: Російські експерти знову заговорили за «Амман 2.0»

    Посол Російської Федерації в Ізраїлі Анатолій Вікторов зустрівся з патріархом Єрусалимським Феофілом. В ході зустрічі обговорювалися питання церковно-дипломатичних взаємин, які мають першочергову важливість.

    Як повідомляє сайт Відділу зовнішньо-церковних зв’язків РПЦ, на зустрічі були присутні начальник Російської духовної місії в Єрусалимі, член ІППТ, архімандрит Алєксандр (Єлисов) і його заступник єромонах Дометіан (Маркарян).

    Варто зазначити, що в Єрусалимі працює ІППТ (Імператорське православне палестинське товариство), яке очолює генерал-полковник, очільник ФСБ у відставці Сергей Степашин. Зараз вони активізувались, щоб гальмувати процесу визнання ПЦУ збоку Єрусалимської ПЦ. Таким чином на зустрічі із патріархом Феофілом крім посла РФ, були посланники від ФСБ, які раніше брали участь в святкуванні дня ангела Єрусалимського патріарха.

    На думку проросійських експертів йшлось про нові ініціативи скликати антиканонічне зібрання в Аммані, попри його провальність, продемонстровану торік. Про це вони пишуть у своєму Телеграм каналі «Центр Хризма». 

    «На сьогодні ситуація в міжправославних стосунках як би “підвисла”… Образно висловлюючись, “Версальська” система вже розвалилася, а “Ялтинська” ще не створена…Після Амманської зустрічі на початку 2020 року було заявлено про намір продовжити спілкування, однак через ситуацію з коронавірусом ці плани були відкладені. Враховуючи, що коронавірус, мабуть, тепер з людством “назавжди”, відкладати і далі розв’язання найгостріших проблем православного світу через це захворювання було б недоцільно», – пишуть російські експерти.

    Фото: mospat.ru / патріарх Феофіл і посол РФ

    Нагадаємо, у квітні цього року, попри торішній крах «Амману» у РПЦвУ знову сподіваються продовжити такий формат.

    РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    Раніше також повідомлялось, що президент Греції чекає від Патріарха Феофіла ІІІ повної підтримки Константинопольської церкви. 

    Варто також зазначити, що РПЦ активно працює в тих церквах, які ще не визнали ПЦУ. Однією із таких залишається Єрусалимська православна Церква – одна із найстаріших церков.

    28 лютого 2021 року начальник Російської Духовної Місії в Єрусалимі архімандрит Алєксандр (Єлисов), член ІППТ, передав у храм Єрусалимського Патріархату три Престоли, пожертвувані патріархом РПЦ Кірілом.

    Найсвіжіше

    Популярне