Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ сподіваються, що суд Пентархії відбудеться без Єрусалимської і Антіохійської Церков

    Митрополит РПЦ, так званий «екзарх Московського патріарха в Африці» Леонід (Горбачов) припустив, що на суд Пентархії, який має судити Російську православну церкву за антиканонічне вторгнення в Африку, не прибудуть дві Церкви: Антіохійська і Єрусалимська.

    «Я не можу, звичайно, розписуватись за предстоятелів Антіохійської та Єрусалимської церков, але я не думаю, що ці два стовпи Церкви братимуть участь у цьому соборі (Пентархії, – ред.). Я вважаю, що максимум, чого можуть досягти сьогоднішні фігуранти цього процесу, – це тріо: Еллада, Фанар та Александрія», – сказав митрополит Леонід (Горбачов).

    Відповідаючи на запитання про те, яку реакцію отримує РПЦ з боку інших помісних церков у зв’язку зі створенням Африканського екзархату, співрозмовник агентства зауважив, що з цього питання за коментарем найкраще звернутися до відділу зовнішніх церковних зв’язків Моспатріархату.

    «Зі свого боку, можу зазначити, що за будь-якого збігу обставин Російська православна церква з Африканського континенту вже не піде», – повідомив митрополит РПЦ Леонід.

    При цьому, він ще раз підтвердив, що для РПЦ канонічним є все, що в інтересах Моспатріархату. Горбачов також впевнений, що вторгнення РПЦ в Африку підтримають багато Православних Помісних Церков, попри те, що навіть богослови заявляють про порушення канонів затверджених Вселенськими соборами.

    «Ми орієнтовані на ту канонічність, яку відстоюємо. Але я ні на мить не сумніваюся, що вся повнота всесвітнього православ’я – маючи на увазі багато православних помісних церков – звичайно ж, наше рішення підтримають. Тому що вони розуміють, що правда за нами на нашому боці», – додав Леонід (Горбачов).

    Нагадаємо, раніше “африканський екзарх” казав, що Александрійському патріарху було надіслано багато коштів: «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – говорив він. Горбачов також ставив умови патріарху Александрійському і вимагав від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо. Також Горбачов сказав, що РПЦ буде вчиняти вторгнення у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати православ’я від розколу».

    У цей час російські ЗМІ писали, що патріарх РПЦ уже знає, що його можуть скинути з престолу судом Пентархії. Своєю чергою богослов Кирило Говорун впевнений, що президент РФ Путін використовує РПЦ, щоб зміцнити російську присутність в Африці, а українське питання – це лише відмовка.

    Нещодавно Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ висловився про майбутню зустріч патріархів, яка має відбутись у найближчі місяці: «мене дуже надихнула готовність лідерів зустрічатися».

    Найсвіжіше

    Популярне