П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ погрожують Александрійській Церкві: покається патріарх Феодор – тоді розмовлятимемо

    У РПЦ ще раз підтвердили, що вони уявляють із себе Вселенських суддів, які нібито можуть без Всеправославного обговорення вдертись в канонічні території Александрійської Церкви, хоча вона старша за Моспатріархію в декілька разів.

    Екзарх Московського патріархату у Африці Леонід (Горбачов) в ефірі програми «Стратегія з Ганною Шафран» 30 грудня 2021 року почав ставити умови Александрійському патріарху Феодору, для того, щоб РПЦ захотіла з ним розмовляти. Нагадаємо, що саме Горбачов очолює розкольницьку структуру в Африці, створеною з порушенням канонів і за наказом Синоду РПЦ. 

    «Чи буде далі краще? Покається патріарх Феодор? Чи принесе покаяння? Тоді розмовлятимемо. Але ще раз повторюю – ми розмовлятимемо з позицій того, що у нас є. Ніхто нічого не віддаватиме. Треба розуміти, що другий шанс історія ніколи нікому не дає. За п’ять років невідомо що буде. Зараз РПЦ може повести за собою весь православний світ, своїми працями та турботами», – заявив він.

    Крім того, єрарх РПЦ, якого нещодавнього призначили в Африку каже, що африканські клірики які перейшли в Московський патріархат добре проінформовані про ситуацію в Україні і все знають.

    «Не треба думати, що Африка – це континент, де немає інтернету, і люди не цікавляться станом справ. Люди розуміють, що сьогодні є розкол в Україні, а завтра в Африці. Люди почали звертатися до нас. Вони знали, що РПЦ є у них – ми є в Каїрі, в Тунісі, в Марокко, в Йоганнесбурзі. Але ми ніколи не переступали межу. Парафії займалися опікою російськомовних людей нашої діаспори, службовців відомств, посольств, інших акредитованих установ. Але туди могли приходити інші усі охочі. Юридично вони були у Александрійському патріархаті, тепер вони переходять до РПЦ», – заявив митрополит РПЦ Леонід (Горбачов).

    Він додав, що тепер перед РПЦ є багато питань в тому числі фінансових і що вони «все впорядкують» і «не дозволять зневажати канони Вселенського православ’я».

    За його словами, те, що зробив Священний Синод, це лише початок.

    «РПЦ нікуди з африканського континенту не піде. Я не знаю, із чим епохальним порівняти цей крок. Я хочу, щоби зрозуміли – це не бравада, ми цього не хотіли. Ми тягли до останнього. Але ми не повинні дати розкольникам перемогти. Ми мали припинити цю вакханалію…Нам кажуть, що ми конкістадори – ми нормальні, адекватні люди, які тверезо оцінюють сучасну політику, розуміють ситуацію», – наголосив митрополит Московського патріархату.

    Вторгнення РПЦ в Африку

    Нагадаємо, 29 грудня Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Раніше Духовний Фронт України писав, що навряд африканські клірики сильно цікавляться Україною і через це вирішили перейти в РПЦ. Існують великі сумніви, що вони взагалі щось чули за Томос для ПЦУ чи розв’язання українського розколу, скасування грамоти 1686 року чи анексію Київської митрополії Москвою у цьому ж році. Якщо вони і перейдуть в РПЦ, як про це гордо заявляє Московський патріархат, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через власну бідність і кліматичні особливості африканського регіону де мільйони людей помирають з голоду.

    Отже, єдиним козирем і важелем в руках росіян були і залишаються не правда, чи канонічні правила, Священне передання і віра в Бога, а російські рублі. А найлегше підкупляти священників у найбідніших країнах, от ідеологи російського світу і взялись за Африку, священники з якої, нібито сильно переживають за канонічний лад і настрашились згадки самого імені митрополита Епіфанія Александрійським патріархом Феодором 8 листопада 2019 року.

    Варто підкреслити, що РПЦ не має права судити старшу за неї і по Диптиху і по історичним міркам Александрійську Церкву і вести в чужих єпархіях проповідницьку діяльність, бо це заборонено канонами. Сама ж РПЦ, яка отримала легалізацію свого патріаршества якихось кількасот років тому, тепер не в змозі одноосібно звершувати судилище над Александрійською Церквою, історія якої сягає початку християнства. Щобільше, збоку РПЦ не проведено жодного богословського аналізу про те, що згадування імені предстоятеля ПЦУ патріархом Феодором якимось чином розв’язує руки Московській Церкві на свої антиканонічні дії в Африці.

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков також заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Богослов архімандрит Кирило Говорун коментуючи рішення РПЦ по Африці заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв порівняв вторгнення РПЦ в Африку із ПВК Вагнера і атакою Путіна на Україну.

    Митрополит Кенійський із Александрійського патріархату Григорій заявив, що після вторгнення РПЦ в Африку, будуть знищені всі аргументи, які досі використовувались проти ПЦУ. Він порівняв РПЦ із військами німецького генерала Роммеля, який в Африці зазнав поразки.

    Найсвіжіше

    Популярне