Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ утворив розкольницьку структуру на території Александрійського Патріархату

    Синод Російської православної Церкви на своєму засіданні 29 грудня ухвалив прийняти до юрисдикції РПЦ 102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки і утворити патріарший Екзархат Африки у складі Північно-Африканської та Південно-Африканської єпархій.

    Про це йдеться у рішенні Синоду РПЦ.

    Хто піде за “Клінським”?

    РПЦ, звинувачуючи всіх навколо у “розколі”, сама чинить розкол в інших Помісних Церквах. Так, мотивом створення розкольницької структури на території Александрійського Патріархату для російських синодалів стало поминання патріархом Александрійським Феодором за Божественною Літургією 8 листопада 2019 року предстоятеля Православної Церкви України, визнання ПЦУ та співслужіння з митрополитом Київським та всієї України 13 серпня цього року.

    “На сьогодні не менше ста парафій Александрійського Патріархату на чолі з їхніми настоятелями зголосилися перейти в лоно Російської Православної Церкви. Багато хто з них звернувся з відповідним проханням на адресу Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила ще у 2019 році, після визнання Предстоятелем Александрійської Православної Церкви Патріархом Феодором розкольницького угруповання (ПЦУ – ред.)”, – говориться в журналі Синоду РПЦ.

    Відтак у РПЦ вирішили, що далі “неможливо відмовляти” клірикам Александрійської православної Церкви, які подали відповідні прохання, у прийнятті їх під омофор Московського Патріархату.

    Таким чином, РПЦ утворила патріарший Екзархат Африки у складі Північно-Африканської та Південно-Африканської єпархій, та прийняти до юрисдиції РПЦ 102 клірики Александрійського Патріархату у восьми країнах. Звернемо увагу: у мотиваційний частині рішення Синоду РПЦ йшлося про парафії, але в юрисдицію прийняли лише кліриків.

    Очільником екзархату РПЦ а Африці став архієпископ Єреванський та Вірменський Леонід (Горбачов) з титулом “Клінський”. Водночас за ним тимчасово залишили управління Єревансько-Вірменською єпархією.

    Вторгнення РПЦ на територію Александрійської Церкви

    Після того, як патріарх Феодор визнав Православну Церкву України, Московська патріархія планувала вчинити розкол в Александрійській Церкві. РПЦ покладала великі надії на те, що зможе переманити духовенство Александрійської Церкви до себе. Наприкінці 2020 року РПЦ заявляла, що має у Танзанії і Кенії священників, які в опозиції до патріарха Феодора і готові полишити Александрійський Патріархат і стати базою для присутності РПЦ в Африці.

    У вересні 2021 Синод РПЦ прийняв рішення розколювати православ’я в Африці. Там вони планували створити антиканонічну паралельну єрархію, що заборонено православними канонами. Ще тоді РПЦ планувала переманювати священників Александрійського Патріархату до Моспатріархату. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка, розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь. Він також описав, як РПЦ розколює Православну Церкву на прикладі Александрійського Патріархату.

    Як зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, «клірики РПЦ Андрєй Новіков та Георгій Максімов неодноразово їздили до Африки. Там, з благословення священноначалія РПЦ, вони вивчали настрої та підбирали серед кліриків Александрійської церкви цікавих для РПЦ осіб. Основна увага була зосереджена на тому, чи можуть останні виступити проти патріарха Феодора та увійти до майбутньої структури РПЦ в Африці».

    Одиниці серед кліру РПЦ в Україні осуджували такі рішення. Зокрема священник РПЦвУ Феогност Пушков назвав дії РПЦ на Африканському напрямку «рівносильними хулі на святого Духа».

    У кінці жовтня 2021 року Александрійський патріарх Феодор ІІ здійснив візит Африкою (Уганда і Танзанія) і ми писали, що попри залякування зі сторони РПЦ в Африці ніхто не перейшов у юрисдикцію Моспатріархату. Патріарха Александрійського з почестями зустріли в Уганді. Також він відвідав Танзанію, де на думку РПЦ мала існувати їх єпархія. Раніше патріарх Феодор ІІ говорив, що якщо розірвати його серце то там буде Україна, а його рішення визнати ПЦУ прийшло після багатьох молитов та роздумів.

    У жовтні 2021 глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) заявляв, що вони чекали на відкликання визнання ПЦУ Александрійським патріархом, але тепер будуть діяти.

     

    Найсвіжіше

    Популярне