Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    Це рівносильно хулі на Святого Духа, – священник РПЦвУ прокоментував рішення РПЦ щодо Александрійської церкви

    Священник РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков назвав рішення РПЦ щодо Александрійської Церкви нікчемними, адже РПЦ не має права судити іншу помісну Церкву. Щобільше він підкреслив, що осуджувати Александрійського патріарха і заперечувати в цій Церкві спасенну дію благодаті рівносильно хулі на Святого Духа.

    Про це йдеться в його статті на сайті Релігія в Україні.

    Через осуд РПЦ Александрійського патріарха за його спільне богослужіння із ПЦУ, отець Феогност Пушков також нагадав про «шабаш із шаманами», який здійснив у 1991 митрополит Кіріл (Гундяєв), нинішній очільник РПЦ.

    «Щоб не говорили “ревнителі православ’я” про розкол в Україні, але те “спільне богослужіння”, на якому брав участь митрополит Кіріл Гундяєв (нинішній наш патріарх) у 1991 році в Канберрі (Австралія) на Генеральній Асамблеї ВРЦ – може вважатися злочином значно страшнішим. Тут не просто “єресі” християнські, але язичництво та шаманізм зібралися на одну “службу”. Невже знайдеться настільки пропалена в совісті людина, яка б посміла заявити, що участь у шабаші з відьмами та шаманами – менший відступ від православ’я, ніж прийняття у спілкування християн, які сповідують одні й ті самі з нами догмати та хрещені ім’ям Трійці, але відокремлені від нас через суперечку навколо церковної юрисдикції над клаптиком землі?», – пише священник РПЦвУ.

    «Послужити з православними розкольниками, єдина провина яких – небажання бути в Московській Патріархії, це, звичайно, “страшне віровідступництво”. А послужити з язичниками та іновірцями – це така собі, прогулянка Австралією? Якщо слідувати логіці ухвалених з 2019 року рішень щодо розриву спілкування через українське питання, то всі ми маємо розірвати спілкування з патріархом Московським, який так і не приніс жодного публічного покаяння за свою участь у спільному культі з іновірцями», – підкреслив отець Феогност.

    Він зазначає, якщо у відповідь на критику слідує масовий психоз або агресія, то перед нами безумовно нездорове середовище. «Глави Помісних Церков демонструють “позу глухаря”. І глава Московського Патріархату у цьому “хорі глухарів” посідає чільне місце».

    Священник РПЦвУ припустив, що розірвання євхаристійних зв’язків із 4 Помісними Церквами через визнання ПЦУ може обернутись проти них самих.

    «…Рішення Синоду РПЦ МП та його нинішня політика незабаром обернуться проти нас самих: зараз єрархія в Росії в стані симбіозу з державною владою, яка не дає ніяким розколам існувати. Але так було не завжди і, звичайно, не завжди буде. Πάντα ῥεῖ! Все тече – все змінюється! І якщо у світській владі раптом ослабне діяння розв’язувати адміністративні проблеми (Московської, – ред.) Патріархії, остання віч-на-віч залишиться з тією ж купою крикливих кліриків, які сьогодні готові “порвати як Тузик грілку” вселенського патріарха. Адже вічно незадоволені, неосвічені крикуни знайдуть і в своєму патріарху гріхи і беззаконня, і обрушаться на нього, щойно почують, що Церква у країні (у Росії, – ред.) втратила міцну держпідтримку. Цілою низкою своїх рішень вища єрархія РПЦ МП відкрила “Ящик Пандори”! І найближчим часом з нього почнуть вистрибувати “неймовірні речі”», – йдеться в статті.

    Отець РПЦвУ також висловив сум, що Моспатріархія пішла на розрив через суто територіально-адміністративні суперечки, які до віри в Бога чи віровчення не мають ніякого стосунку.

    Архімандрит РПЦвУ вважає, що безглуздо робити патріарха Александрії «цапом-відбувайлом». «Не він давав томос ПЦУ. Він просто пішов за першим серед стародавніх престолів – за Константинополем. Але Московська Патріархія неспроможна вклинитися ні Грецію, ні в Кіпр, ні володіння патріарха Константинополя. Вирішили відігратися на бідних африканських парафіях», – зазначив Пушков.

    Крім цього він прокоментував заяви РПЦ приймати в свою юрисдикцію сотні священників Александрійського патріархату. «Що скаже той же патріарх Московський, якщо якісь парафії в Новосибірську чи Вологді “змінять статус” і оголосять себе “такими що перейшли в юрисдикцію Константинополя / Олександрії / Кіпру”?», – іронічно запитує архімандрит Феогност.

    Нагадаємо, 23 вересня 2021 року у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ на майбутньому Архієрейському соборі РПЦ. На Синоді РПЦ прийняла рішення розколювати православ’я в Африці, де буде створюватись антиканонічна паралельна єрархія, заборонена православними канонами. РПЦ планувала переманювати священників Александрійського Патріархату до Моспатріархату. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь. Він також описав, як РПЦ розколює Православну Церкву на прикладі Александрійського Патріархату.

    Попри залякування зі сторони РПЦ в Африці ніхто не перейшов у юрисдикцію Моспатріархату. Глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) у жовтні заявляв, що вони чекали на відкликання визнання ПЦУ Александрійським патріархом, але тепер будуть діяти.

    Найсвіжіше

    Популярне