Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ продовжує розколювати православ’я і взялась за священників іншої церкви в Африці

    Московський патріархат в черговий раз вирішив зайнятись розколом світового православ’я. Під погрози РПЦ потрапила Александрійська православна Церква і це вже не вперше.

    Як повідомляє офіційний сайт Моспатріархату, у РПЦ хочуть переманювати священників Александрійського Патріархату і створити там свою паралельну структуру. Проєкт розколу африканського Православ’я на Московське і Александрійське довірили архієпископу Леоніду (Горбачову).

    «Враховуючи численні звернення кліриків Александрійської Православної Церкви на адресу Патріарха Московського … Кіріла з проханням про прийняття їх під омофор Московського Патріархату, доручити Преосвященному архієпископу Владикавказькому і аланському Леоніду після ретельного вивчення звернень, що надійшли, подати пропозиції Священному Синоду (РПЦ)», – йдеться в журналі №61, який було прийнято Синодом РПЦ. Вищезгаданого архієпископа Леоніда також звільнили з попередньої єпархії і призначили вікарієм (помічником) Московського патріарха.

    Річ у тім що Александрійська православна Церква визнала автокефалію Православної Церкви України, після чого з боку РПЦ на неї почався тиск. Наприкінці 2020 року Заступник глави синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви архієпископ Леонід (Горбачьов) вже заявив, що в РПЦ вивчають можливість приймання до свого складу сотень священників Александрійського патріархату, які невдоволені тим, що патріарх Феодор ІІ (Хорефтакіс) визнав Православну церкву України.

    Моспатріархат у кінці 2019 року погрожував, що в Африці з’явилася юрисдикція Російської Православної Церкви, що є порушенням канонів, адже не можна створювати паралельну єрархію, якщо в регіоні є православна Церква. Тобто православні канони забороняють в одній єпархії священнодіяти одразу кільком єпископам різних православних церков, у цьому випадку РПЦ і Александрійської ПЦ. Попри це деякі радикали РПЦ, такі як протоєрей Всеволод Чаплін, закликали підключати приватні воєнні угрупування для підтримки «канонічної церкви в Африці».

    РПЦ продовжує атаки на всі Церкви, які визнали канонічне рішення Вселенського патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію ПЦУ. Такі дії, це свого роду шантаж і погрози іншим, мовляв, якщо ви поступите як патріарх Феодор і визнаєте ПЦУ, то наші агенти-єпископи РПЦ і у вас почнуть робити розкол. Тим не менше із 2019 року, коли почались ці погрози, в РПЦ на щастя не виходить розколоти Александрійський патріархат і хоч якось продемонструвати підтримку збоку духовенства в Африці. РПЦ раніше не змогла підкупити африканських священників Александрійського патріархату і навряд чи це їм вдасться зробити тепер.

    Нагадаємо патріарх Александрійський говорив, що якщо розірвати його серце то там буде Україна. Він також висловив підтримку Вселенському патріарху та праву народу України мати власну автокефальну і незалежну від Росії православну Церкву. Він впевнений, що реакція Московського патріархату на надання Томосу ПЦУ, безумовно, не є правильною. Патріарх Феодор нагадав, що з листопада 2019 року згадує під час літургії митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

    23 вересня в Москві розпочав роботу Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ і ось ми бачимо такі погрози розколом, які направлені на Александрійську Православну Церкву, що визнає ПЦУ. Релігійний експерт Олександр Єфременко підмітив, що Розколює православ’я РПЦ, але вона звинувачує у цьому Вселенський патріархат.

    Колаж: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне