Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ готова прийняти до своїх лав сотні священників Александрійського патріархату

    Заступник глави синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви архієпископ Леонід (Горбачьов) заявив, що в РПЦ вивчають можливість прийому до свого складу сотень священників Александрійського патріархату, які невдоволені тим, що патріарх Теодор ІІ (Хорефтакіс) визнав Православну церкву України.
    Про це пише “Независимая газета” з посиланням на інтерв’ю представника Моспатріархії радіостанції “Вести FM”.
    В РПЦ переконані, що Александрійський синод не надавав своєму предстоятелю права визнавати ПЦУ. З того часу, як відбувся факт визнання, в адресу Московської патріархії, нібито, надійшла не одна сотня скарг від кліру Александрійської церкви, в яких висловлювалось бажання перейти під омофор патріарха Кіріла (Гундяєва).
    Архієпископ Леонід (Горбачьов) зауважив, що в Даниловому монастирі розглядають варіанти прийому священників до складу РПЦ, хоча, як він сказав: “Російська церква не притримується політики експансії і є сторонницею чесних і порядних відносин між цервами”.
    Варто віддати належне архієпископу Леоніду (Горбачьову). Сказати таку репліку під час інтерв’ю і не засміятись – досить непросто. Але не будемо загострювати увагу на неабиякій витримці російського архієрея.
    Описана ситуація свідчить про те, що РПЦ пішла у відкриту агресивну атаку не лише на Вселенський патріархат, а й на інші помісні церкви, які визнали Православну церкву України.
    Що ж до священників Александрійської церкви, які мають бажання перейти до складу РПЦ, то у публікації не повідомляється, чи це їхня власна ініціатива, чи така лінія поведінки підказана “скрєпоносним”, істинно православним і безумовно високодуховним Кремлем.
    Нагадаємо, що Православна церква України внесена до диптиху помісних православних церков Вселенським патріархатом. В жовтні 2019 року архієрейський собор Православної церкви Греції визнав автокефалію ПЦУ. В листопаді 2019 року патріархат Александрії, який займає друге місце у диптиху православних церков світу, першим з старих патріархатів, окрім Вселенського, офіційно визнав автокефальну Православну церкву України — патріарх Теодор ІІ пом’янув митрополита Київського Епіфанія. У жовтні 2020 року архієпископ Кіпру Хризостом II пом’янув предстоятеля ПЦУ Епіфанія, чим також підтвердив визнання її автокефалії.

    Найсвіжіше

    Популярне