Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Москві відбувся Синод, на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ

    У московському Даніловому монастирі 23 вересня 2021 року відбулось засідання Синоду Російської православної церкви, на якому керівництво Московського патріархату здійснило спробу рішучого засудження дій Вселенського патріарха Варфоломія І та піддати критиці Православну церкву України.

    “Сьогодні у нас ціла низка питань, які, як правило, стосуються внутрішньої і зовнішньої діяльності Церкви; будуть представлені відповідні доповіді деяких членів Священного Синоду”, – скупо цитує слова Моспатріарха Кіріла (Гундєва) офіційний сайт РПЦ.

    Варто відзначити, що постійним членом Синоду Моспатріархату є митрополит Онуфрій (Березовський), який обіймає посаду очільника Російської православної церкви в Україні (так званої “УПЦ МП”).

    На початку Синоду Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) відзначив, що на засіданні будуть обговорюватися, зокрема, питання підготовки до Архієрейського Собору РПЦ 2021 року, який за словами знавців, має стати атакою на Вселенського патріарха Варфоломія І і ПЦУ. Зокрема мова йшла про те, що РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне “православ’я”, при цьому релігійний експерт Олександр Єфременко неодноразово наголошував, що розколює православ’я саме Москва, але звинувачує у цьому Константинополь.

    Якщо ж зараз РПЦ наважиться розпочати серйозну атаку на Вселенський патріархат і, зокрема, на патріарха Варфоломія І, то може загнати себе в самоізоляцію, адже такі дії ніхто у світовому православ’ї не підтримає, навіть найвірніші друзі РПЦ – серби.

    З іншого боку, час грає не на їхню користь, а конкретних кроків від верхівки РПЦ очікують і у Кремлі, і у середовищі вірян Моспатріархату. Загалом, нічого нового після надання Томосу ПЦУ в РПЦ так і не вигадали. Регулярно лунають одні й ті ж звинувачення патріарха Варфоломія в “папізмі”, “перевищенні повноважень” і “втручанні в справи інших церков”. Закиди настільки часто лунають в інформаційному просторі, що їх абсурдність і нелогічність ні в кого не викликає сумнівів.

    Поряд з тим, можна очікувати, що на Архієрейський собор, який РПЦ планує провести в листопаді 2021 року, заплановані нові кроки. Перші і точніші висновки можна буде сказати вже після ознайомлення з журналами рішень Синоду, який відбувся 23 вересня.

    Можливо РПЦ ініціює чергову спробу скликати Амман 2.0, який у 2020 році зазнав цілковитого провалу. Можливо вигадає ще якісь пропагандистські нісенітниці, щоб продовжити розколювати православ’я на догоду імперським амбіціям Російської Федерації.

    Та попри все сказане, чимало єрархів РПЦ в Україні мають свої погляди на ситуацію і просто очікують слушного часу, щоб полишити Моспатріархат, як регулярно вчиняють цілі парафії і священники цієї проросійської релігійної організації.

    Водночас, глава РПЦвУ Онуфрій (Березовський), нардеп і олігарх-диякон Вадим Новінський та митрополит Антоній (Паканич) будуть надалі керувати проросійським крилом захищаючи інтереси Російської православної церкви в Україні.

    Ймовірно слід очікувати нового витку активізації проросійських ЗМІ і таких “блогерів”, як Анатолій Шарій, чи учасників ГО “Миряни”. Щоправда, методики їхніх маніпуляцій в українському інформаційному середовищі давно відомі, а тому саме суспільство вже вміло протидіє різного роду інформаційним атакам. Тому і цього разу Кремлівських кураторів очікуватиме неминучий провал, як це було із Амманом, коли його безперспективність визнали навіть російські експерти.

    Нагадаємо, раніше “Духовний Фронт України” писав, що з метою протидії Вселенській патріархії РПЦ провела 16-17 вересня конференцію з питання “першості та соборності”. Після вищезгаданої конференції, речник РПЦвУ подякував РПЦ “за захист православ’я” і за нападки на Варфоломія.

    Одночасно з цим, за словами воєнно-політичного експерта Олександра Коваленка, російські спецслужби розгорнули нову інформаційну атаку проти Вселенського патріарха, порівнюючи його з Гітлером. Своєю чергою професор Юрій Чорноморець назвав виттям на болотах” конференцію РПЦ проти патріарха Варфоломія.

    Найсвіжіше

    Популярне