Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я», – експерт

    РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити свою «паралельну систему світового православ’я». Водночас МЗС РФ звинувачує Вашингтон у підтримці ПЦУ і Константинопольської Церкви, а єрархи РПЦ продовжують відвідувати США.

    Про це каже експерт Андрій Мельников, передає Credo.press.

    У РПЦ «залишається варіант зі створенням своєї, паралельної системи світового православ’я. Такий варіант пропонували ще в 2019 році, коли Варфоломій надав томос про автокефалію ПЦУ. Але тоді такі прожекти здавалися надто екстремальними», – зазначив Мельников.

    «Останнім часом голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) чи не в кожної суботньої передачі, яку він веде на державному телеканалі «Росія-24», лає патріарха Варфоломія….Таке наполегливе шельмування Варфоломія першим помічником патріарха Кирила, зрозуміло, повинно було мати мету. Ймовірно, досягнутий інформаційний і емоційний ефект на наших очах повинен вилитися в якісь практичні кроки. Втім, деякі з них вже пішли. Московський патріархат намагається створити на “домашній території” Константинопольського патріархату, тобто Туреччини, настільки улюбленої російськими туристами, незалежні церковні громади. У Європі та Південно-Східної Азії створені екзархати, що було неможливо, коли між Москвою і Константинополем існували повноцінні відносини. Тепер же зв’язки порвані, спільне богослужіння заборонено, проте Константинопольський патріарх формально залишається в диптихах, хоча в храмах РПЦ його не згадують, як і тих глав православних церков, які визнали Православну церкву України», – розповідає Андрій Мельников.

    За його словами, РПЦ хоче організувати «всеправославне судилище» над патріархом Варфоломієм і позбавити його сану.

    Він також дав відповідь на питання, чи готова РПЦ йти на такі радикальні кроки.

    «Якщо не прислухатися до гучних заяв, то її повсякденна діяльність виглядає досить спокійною і чемною стосовно зовнішнього світу. Скажімо, напередодні конференції, де прозвучали насторожуючі слова патріарха Кіріла, митрополит Іларіон зустрівся з послом США в Москві Джоном Салліваном», – додав експерт.

    Нагадаємо, глава МЗС РФ лобіює інтереси РПЦвУ і знову звинувачує США у тиску на інші Помісні Церкви. Також митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв) оголосив США геополітичним супротивником РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне