П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Виття на болотах»: релігієзнавець про конференцію РПЦ проти патріарха Варфоломія

    Релігієзнавець, професор Юрій Чорноморець прокоментував конференцію РПЦ проти патріарха Варфоломія, що відбулась 17 вересня, назвавши її «воєм на болотах».

    «У Москві відбувається конференція про те, як не правий Вселенський патріарх, що дав автокефалію ПЦУ. Від п. Кирила і до останнього доповідача, по формі – це “вой на болотах”, а по суті – розповідь на тему: “як жаль, що питання автокефалії було знято із порядку денного Всеправославного собору 2016 року, і не було затверджено процедури, що передбачала консенсус всіх помісних церков, і тому п. Варфоломій зміг надати ПЦУ автокефалію, легалізував розкол, вступив у співпричастя з розкольниками”. А от якби ж то питання про автокефалію в 2016-му було вирішено, то все було б прекрасно», – написав у Фейсбуці Юрій Чорноморець.

    Він зауважив, що саме через РПЦ питання про автокефалію було зняте з порядку денного Всеправославного собору на Криті у 2016 році.

    «Виникає лише бажання нагадати один момент: питання про автокефалію було зняте за наполяганням московитів. Самі зарізали історичну можливість тримати Україну вічно у підвішеному стані, самі за 30 років нічого не зробили конструктивного, а тепер засуджують, що патріарх Варфоломій так багато зробив для України», – додав Чорноморець.

    «То, на наступному Архієрейському соборі треба не готувати засудження патріарха Варфоломія, а засудити тих, з чиєї вини питання про автокефалію було зняте з порядку денного Всеправославного собору, з чиєї вини МП випала із Всеправославного соборного процесу і навіть не змогла нічого зробити в Аммансьому форматі», – підсумував релігієзнавець.

    Нагадаємо, РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я». Також у РПЦ хочуть переписати канони Церкви і розпочали конференцію з питання «першості та соборності». Крім цього, проросійський митрополит Никифор у Москві назвав всіх «розкольниками» і похвалив РПЦ. Архімандрит Романос коментуючи заяви Никифора сказав, що він не знає богослів’я і ганьбить свою Церкву.

    Одночасно з цим, за словами воєнно-політичного експерта Олександра Коваленка, російські спецслужби розгорнули нову інформаційну атаку проти Вселенського патріарха і порівнюють його з Гітлером.

    Після вищезгаданої конференції, речник РПЦвУ подякував РПЦ «за захист православ’я» і за нападки на Варфоломія.

    Найсвіжіше

    Популярне