Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Ніхто в РПЦ не перейшов: Александрійський патріарх повертається назад до Єгипту без перешкод

    Попри намагання і залякування Московського патріархату розколоти Александрійську Православну Церкву і створити на її території свій філіал, цього не сталось, а предстоятель Александрійської Церкви безперешкодно повернувся до Єгипту — центру Александрійського Патріархату.

    Про повернення патріарха Феодора повідомляє ekalexandria.org

    Зазначається, що патріарх Александрійський Феодор завершив багатоденну пастирську подорож по Уганді та Танзанії.

    Після того, як патріарх Феодор визнав Православну Церкву України, Московська патріархія планувала вчинити розкол в Александрійській Церкві. РПЦ покладала великі надії на те, що зможе переманити духовенство Александрійської Церкви до себе. У кінці 2020 року РПЦ заявляла, що має у Танзанії і Кенії священників, які в опозиції до патріарха Феодора і готові полишити Александрійський патріархат і стати базою для присутності РПЦ в Африці.

    Як зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, «клірики РПЦ Андрєй Новіков та Георгій Максімов неодноразово їздили до Африки. Там, з благословення священноначалія РПЦ, вони вивчали настрої та підбирали серед кліриків Александрійської церкви цікавих для РПЦ осіб. Основна увага була зосереджена на тому, чи можуть останні виступити проти патріарха Феодора та увійти до майбутньої структури РПЦ в Африці». Єфременко підкреслив, що, створення структури РПЦ на канонічній території Александрійського Патріархату має чіткі задачі: «змусити патріарха Феодора змінити своє рішення щодо ПЦУ» і «отримати чергові бали у спробах перейняти першість у Православ’ї».

    Тим не менше патріарха Александрійського з почестями зустріли в Уганді. Також він відвідав Танзанію, де на думку РПЦ мала існувати їх єпархія. Ці успішні візити, без бунтів та будь яких перешкод свідчать про цілковиту підтримку дій Александрійського патріарха, який визнав ПЦУ. Раніше патріарх Феодор ІІ говорив, що якщо розірвати його серце то там буде Україна, а його рішення визнати ПЦУ прийшло після багатьох молитов та роздумів.

    Таким чином попри понад 2 роки залякувань і «останніх попереджень» Моспатріархія не змогла добитись значних успіхів на Африканському напрямку.

     

    Найсвіжіше

    Популярне