П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Нові деталі інтервенції РПЦ на канонічну територію Александрійського патріархату

    Як РПЦ готувала свою загарбницьку діяльність на Африканському континенті, які при цьому переслідує цілі та якими формами пропаганди для цього користується можна прочитати тут.

    Як мною вже зазначалося раніше, створення структури РПЦ на канонічній території Александрійського Патріархату має чіткі задачі: «змусити патріарха Феодора змінити своє рішення щодо ПЦУ» і «отримати чергові бали у спробах перейняти першість у Православ’ї».

    Для цього представники РПЦ спробували з позиції сили «вигідно» домовитися з патріархом Феодором про «відкат назад у визнанні ПЦУ», водночас підвищуючи ставки для того, щоб патріарх Феодор засудив Вселенського патріарха Варфоломія та скасував визнання автокефалії ПЦУ.

    Нові подробиці про інтервенцію РПЦ до Африки розповів митрополит Іларіон (Алфеєв) в етері передачі «Церковь и мир» на 24 державному телеканалі Росії:

    «Мы, тем не менее, взяли паузу, мы надеялись, что это решение Александрийского патриарха не необратимо, что он одумается, что он пересмотрит свое решение. Более того, мы посылали ему об этом сигналы. Он знает о том, что к нам обратились клирики. Он знает что мы приостановили рассмотрение этих обращений, для того чтобы иметь возможность получить от него сигнал об изменении позиции. Но этого сигнала мы не получили. После того как произошло это сослужение (спільна літургія на осторові Імврос з патріархом Варфоломієм та митрополитом Епіфанієм), после того, как патриарх Феодор окончательно ассоциировал себя с расколом, у нас нет возможности отвечать отказом на такие обращение. Как мы будем их рассматривать, как долго они будут рассматриваться, как будет структурно оформлено наше присутствие в Африке – это все еще нам предстоит решить на ближайших заседаниях Священного Синода».

    Таким чином митрополит Іларіон підтвердив факт шантажу патріарха Феодора розділенням Александрійської церкви з метою відмови від визнання автокефалії ПЦУ та поминання її предстоятеля митрополита Епіфанія.

    Після невдалих спроб шантажу в приватному порядку, представники РПЦ змушені були підвищувати ставки: публічно оголосити початок процедури створення паралельної, розкольницької структури в Африці. До речі: низка провалів РПЦ в Африці робить таке підвищення ставок доволі не вигідним для Моспатріархату. Тому РПЦ залишає для себе певний «люфт» у вигляді відтермінування розгляду звернень куплених кліриків Александрійської церкви.

    Та при цьому, митрополит Іларіон заявив про «кілька десятків звернень» від кліриків Александрійської церкви що бажають перейти до РПЦ, а заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископ Лєонід (котрий Синодом РПЦ призначений відповідати за створення паралельної структури в Африці) раніше заявляв, що в РПЦ розглядають варіанти прийняття в клір сотень священнослужителів Александрійського Патріархату.

    Є кілька думок щодо розбіжності у цифрах. Як мною було зазначено раніше, надто віддаленою територіально і надто затратною у питанні фінансування буде паралельна структура в Африці. Тому, підвищуючи ставки, витрачаючи ресурс на публічний шантаж, у РПЦ, поряд з тим, зменшили видатки на утримання перебіжчиків. Окрім цього, адресна доставка російських коштів не завжди доходила до адресата в Африці, а «губилася» на півдорозі поміж посередників.

    Більше проливають світла на фінансову сторону інтервенції РПЦ до Африки тези виправдання клірика РПЦ Андрєя Новікова. Клірики РПЦ Андрєй Новіков та Георгій Максімов неодноразово їздили до Африки та, з благословення священноначалія РПЦ, вивчали настрої та підбирали серед кліриків Александрійської церкви цікавих для РПЦ осіб, які можуть виступити проти патріарха Феодора та увійти до майбутньої структури РПЦ в Африці.

    2 жовтня А. Новіков на своїй сторінці у фейсбуці, описуючи невтішну позицію перекуплених РПЦ місцевих кліриків, відкрив цікаву деталь – в Александрійському патріархаті чітко знають, що мотивацією кліриків-перебіжчиків є виключно фінансова винагорода від РПЦ.

    Як бачимо, значна частина мого прогнозу вже збулася і це підтверджує, що шантаж патріарха Феодора, у вигляді створення паралельної розкольницької структури, є безперспективною авантюрою.

    Грекомовне видання Orthodox Times днями опублікувало матеріал з посиланням на власні джерела, де описали ймовірні реальні наміри РПЦ:
    Паралельна структура РПЦ в Африці має підірвати позиції патріарха Феодора всередині Александрійської церкви та привести до зміщення предстоятеля з кафедри. Для досягнення цього РПЦ має намір використати не лише парафіяльних священників, а й чотирьох архієреїв Александрійської церкви, які, на думку РПЦ, можуть відверто опонувати своєму предстоятелю.

    На заміну патріарху Феодору РПЦ таємно лобіюватиме осіб з числа тих єрархів Александрійського патріархату, яких Моспатріархат вважає лояльними до РПЦ.

    Та на сьогодні інтервенція РПЦ не має чітких результатів, окрім медійного шуму. Втім, дії та наміри РПЦ виявилися досить передбачуваними. Продовжую слідкувати за розвитком подій, адже з 15 по 18 листопада має відбутися Архієрейській Собор РПЦ, на якому пропагандистами РПЦ анонсуються сенсаційні рішення міжправославного характеру.

    Джерело: релігійний експерт Олександр Єфременко

    Найсвіжіше

    Популярне