П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ чекали на відкликання визнання ПЦУ Александрійським патріархом, але тепер погрожують діяти, – Іларіон (Алфеєв)

    Дводумство в РПЦ продовжується. Попри заяви єрархів Моспатріархату в США про спільне співслужіння із єпископами Вселенського Патріархату голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату назвав всіх хто співслужив із ПЦУ, а відповідно і з Вселенським патріархатом, «розкольниками».

    У передачі «Церква і світ» на каналі Росія-24 митрополит Волоколамський РПЦ Іларіон знову погрожує Александрійській Православній Церкві і називає її патріарха «розкольником», через те, що вона визнала автокефалію Православної Церкви України, передає офіційний сайт РПЦ.

    За словами митрополита РПЦ саме визнання ПЦУ потягло за собою негативні наслідки для Александрійського Патріархату, а не деструктивна діяльність Московського патріархату в світовому православ’ї націлена на розкол і розділення.

    «Цілий ряд священників, які не погодилися з цим поминанням і з визнанням розколу, звернулися до патріарха Московського … Кіріла з проханням прийняти їх в Російську Православну Церкву», – грозиться голова ВЗЦЗ митрополит РПЦ. Він уточнив, що мова йде про декілька десятків кліриків.

    Митрополит Іларіон (Алфеєв) додав, що раніше у Російській Церкві сподівалися на те, що Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II перегляне своє рішення по визнанню ПЦУ, проте цього не сталося. Ще більше представника РПЦ обурило спільне співслужіння предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія та Александрійського патріарха Феодора ІІ.

    «У серпні цього року Патріарх Феодор поїхав на острів Імврос – місце, де народився патріарх Варфоломій. Там вони разом робили богослужіння, в якому брав участь лідер українських розкольників Епіфаній Думенко. З точки зору церковних канонів, якщо єрарх послужить з розкольником, він сам впадає в розкол. На жаль, церковні канони не дають нам будь-якої іншої інтерпретації», – сказав голова ВЗЦЗ РПЦ.

    Він не уточнив, що до цього у Вселенський Патріархат провів в Україні Об’єднавчий собор та визнав недійсними анафеми РПЦ на очільників УАПЦ та УПЦ КП. Після чого розколу в Україні більше немає, є частина РПЦ в Україні та Помісна Українська Церква.

    З усім тим Іларіон продовжує твердити, що після співслужіння із предстоятелем ПЦУ «патріарх Феодор остаточно асоціював себе з розколом», і у Російської Православної Церкви немає підстав відмовляти на звернення кліриків Александрійського Патріархату.

    Водночас часові рамки в РПЦ так і не окреслили. «Як довго вони будуть розглядатися, як буде структурно оформлена наша (РПЦ, – ред.) присутність в Африці — це нам ще належить вирішити на найближчих засіданнях Священного Синоду», – резюмував глава ВЗЦЗ РПЦ.

     

    23 вересня 2021 року у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ на майбутньому Архієрейському соборі РПЦ. Також в синоді взяв участь очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський). Тому священник ПЦУ, підкреслив, що РПЦвУ не українська церква, якщо Онуфрій бере участь у Синоді РПЦ. 

    На Синоді РПЦ прийняла рішення розколювати православ’я в Африці, де буде створюватись антиканонічна паралельна єрархія, заборонена православними канонами. РПЦ планує переманювати священників Александрійського Патріархату до Моспатріархату. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь. Він також описав, як РПЦ розколює Православну Церкву на прикладі Александрійського Патріархату.

    Також на Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження, коли проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я». На думку богослова Кирила Говоруна в РПЦ таким чином формально визнали за Константинополем право першості. Вони також офіційно визнали Україну своєю територією і продовжують не визнавати надання Томосу ПЦУ від патріарха Варфоломія. Крім цього, Синод РПЦ подякував очільнику РПЦвУ Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату і викликав із України митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича) для участі у зимовій сесії Синоду Російської Церкви в Москві.

    Пізніше патріарх Кіріл звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви.

    Водночас попри заяви РПЦ про те, що нібито Вселенський Патріарх впав у розкол, єрархи РПЦ в США заявили, що будуть співслужити із єпископами Вселенського патріархату. 

    Найсвіжіше

    Популярне