Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження – релігійний експерт

    24 вересня завершилось засідання Священного Синоду РПЦ. За його результатами російські синодали ухвалили низку рішень, що відображено у відповідних Журналах. Найбільшого резонансу у церковній спільноті набув Журнал № 60.

    Згаданий журнал стосується нещодавнього візиту Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія до Києва. Один з пунктів цього журналу свідчить про перевищення канонічних повноважень Синодом РПЦ. Російські синодали вирішили “осудить продолжающиеся антиканонические деяния Константинопольского Патриарха, направленные на разрушение единства Православия”. З приводу такого формулювання виникає питання: на якій підставі російський Синод осуджує Вселенського патріарха, предстоятеля іншої Помісної Церкви?

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко на своїй сторінці в Фейсбуці.

    “РПЦ апріорі не має жодного права осуджувати Патріарха Варфоломія. Окрім цього існує декілька причин, які унеможливлюють такі дії”, – наголошує експерт.

    За словами Олександра Єфременка, патріарх Варфоломій, по-перше, не належить до юрисдикції РПЦ, а є предстоятелем іншої Помісної Церкви, а тому піддавати Його дії якимось судженням є прерогативою Константинопольської Церкви. По-друге, як свідчить історія, патріархів і навіть деяких пресвітерів осуджували Вселенські Собори. Проте спроба зібрати такий Собор перетворилась для РПЦ на театр абсурду і ганьби.

    “Висунуте звинувачення про нібито “дії задля порушення єдності Православ’я» є лише вигадкою російських єрархів. Адже як я вже говорив у своїй попередній публікації винуватцем “розколу” є сама РПЦ. Ще раз нагадаю, що ніхто, окрім неї не припинив спілкування із Константинополем. Більше того, деякі єрархи з інших Помісних Церков, які підтримують риторику російського церковного керівництва, лишаються в євхаристичному спілкуванні із своїм священноначалієм, що ще раз свідчить про те, що ніякого “розколу” в Православ’ї немає. Лише сама церковна Москва віддаляє себе від світового Православ’я”, – зазначив Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне