Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    А як же розкол? Єрархи РПЦ в США з «радістю» заявили, що будуть співслужити із єпископами Вселенського патріархату

    29 вересня опубліковане комюніке за підсумками засідання Священного Синоду Православної Церкви в Америці (ПЦА), яка є у підпорядкуванні Московського патріархату і отримала від неї «Томос», що не визнається більшістю Помісних Церков. Крім того, очільник ПЦА згадує Московського патріарха, як свого предстоятеля. Єрархи Православної Церкви Америки Моспатріархату заявили про майбутнє співслужіння з членами Асамблеї канонічних православних єпископів США, включаючи єпископат Вселенського Патріархату.

    «3 жовтня, перед засіданням Асамблеї канонічних православних єпископів, яке розпочнеться наступного тижня у Вашингтоні, Виконавчий комітет Асамблеї відслужить Божественну Літургію у греко-православному соборі Святої Софії у Вашингтоні. Священний Синод (ПЦА, – ред.) з одностайністю радіє тому, що Його Блаженство Митрополит Тихон звершить Божественну літургію разом з главами православних юрисдикцій США і членами Виконавчого комітету», – йдеться в заяві ПЦА.

    Виходить, що всі погрози Вселенському патріарху від Синоду РПЦ в частині РПЦ в Америці зовсім не важливі. Там офіційно підкреслили вірність «єдності православних християн в Північній Америці на виконання доручення, даного Православній церкві в Америці в Томосі про автокефалію».

    Одночасно з цим цікавою є заява Священного Синоду Православної Церкви Америки в складі Московського патріархату про їхнє бажання не рвати зв’язок із РПЦ: «Священний Синод також дякує Богові і підтверджує рішення Блаженнішого прийняти запрошення Московського Патріархату здійснити поїздку з делегацією в листопаді в Москву, щоб відзначити 75-річний ювілей Святішого Патріарха Кіріла. Тим самим Священний Синод підтверджує фундаментальні відносини між Православною Церквою в Америці і Російською Православною Церквою, а також теплі узи, які пов’язують ці дві Церкви».

    Хоч за логікою РПЦ, і їхніх заяв про «розкольника Варфоломія», вже все православ’я мало би бути розкольницьке, з усім тим, як в РПЦ будуть служити із духовенством ПЦА на ювілеї патріарха Кіріла, якщо єрархи ПЦА раніше служили літургії із єпископатом Вселенського патріархату, який на думку РПЦ є «розкольницьким», бо надав автокефалію ПЦУ, духовну незалежність від Росії.

    В кінці своєї заяви, ПЦА запевнила, що бажає і має намір підтримувати повне спілкування з усіма загальновизнаними автокефальними Православними Церквами.

    Крім того, Священний Синод ПЦА Моспатріархату закликає духовенство і віруючих Православної Церкви в Америці «гаряче підносити молитви про відновлення єдності та спільності православних християн у всьому світі і про подолання всіх розколів відповідно до канонічної традицієї і дисципліни Церкви».

    Нагадаємо, раніше ми опублікували програму візиту вселенського патріарха в США.


    Нагадаємо, РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я». Також у РПЦ хочуть переписати канони Церкви і організували 16-17 вересня конференцію з питання «першості та соборності». Після вищезгаданої конференції, речник РПЦвУ подякував РПЦ «за захист православ’я» і за нападки на Варфоломія.

    23 вересня у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ. Також в синоді взяв участь очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський). Тому священник ПЦУ, підкреслив, що РПЦвУ не українська церква, якщо Онуфрій бере участь у Синоді РПЦ. 

    На Синоді РПЦ прийняла рішення розколювати православ’я в Африці, де буде створюватись антиканонічна паралельна єрархія. РПЦ планує переманювати священників Александрійського Патріархату до Моспатріархату. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка розколює православ’я Москва, але звинувачує у цьому Константинополь. Він також описав, як РПЦ розколює Православну Церкву на прикладі Александрійського Патріархату.

    Також на Синод РПЦ проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я», чим перевищив свої канонічні повноваження. На думку богослова Кирила Говоруна в РПЦ таким чином формально визнали за Константинополем право першості. Вони також офіційно визнали Україну своєю територією і продовжують не визнавати надання Томосу ПЦУ від патріарха Варфоломія. Крім цього, Синод РПЦ подякував Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату.

    Пізніше патріарх Кіріл звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне