П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ про дії РПЦ: «Виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”»

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створені в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.

    «В той час, як дві структури МП в Європі – колишня архієпископія з центром у Парижі (на чолі з переманеним в РПЦ митрополитом Жаном) та єпархія РПЦЗ МП (на чолі з митрополитом в Німеччині Марком) перебувають в стані розриву євхаристійного спілкувння (sic!) – очільник МП патріарх Кирил поліз в Африку», – написав речник ПЦУ у Фейсбуці.

    «Немає жодного сумніву, що проект чекістського екзархату в Африці — помста Кремля і його спецслужб Блаженнійшому Патріарху Александрійському Феодору за співслужіння з Предстоятелем ПЦУ на Імвросі. Перед цією подією в серпні з Москви саме таким і погрожували – призначити архієрея МП в Африку», – додав він.

    Крім цього, на думку архієпископа Євстратія в Африку призначили явного чекіста.

    «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив речник Православної Церкви України.

    «Кремлівська патріархія – “Карфаген, який має бути зруйнований”. Помісна Російська Церква, щоби залишитися православною, а не перетворитися остаточно в третьоримську секту, має позбутися цього породженого Сталіним і опанованого чекістами покруча», – підсумував він.

    Нагадаємо, 29 грудня Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Раніше Духовний Фронт України писав, що навряд африканські клірики сильно цікавляться Україною і через це вирішили перейти в РПЦ. Існують великі сумніви, що вони взагалі щось чули за Томос для ПЦУ чи розв’язання українського розколу, скасування грамоти 1686 року чи анексію Київської митрополії Москвою у цьому ж році. Якщо вони і перейдуть в РПЦ, як про це гордо заявляє Московський патріархат, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через власну бідність і кліматичні особливості африканського регіону де мільйони людей помирають з голоду.

    Найсвіжіше

    Популярне