П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Шукають грошей», – клірик РПЦвУ про 102 африканських священників, що перейшли в РПЦ

    Архімандрит РПЦвУ Феогност Пушков прокоментував вторгнення РПЦ в Александрійський патріархат. 102 клірики, які за словами Моспатріархату рвуться до РПЦ через співслужіння патріарха Феодора з митрополитом Епіфанієм, насправді шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    «Ви напевно думаєте, що африканці поперли в РПЦ від усвідомлення особливої ​​благодаті у білого куколя (заздрять, не інакше, адже у предстоятеля Церкви Александрії такої гарної та благодатної шапочки немає)? Ні, я вас розчарую. Вони банально шукають покращення свого тяжкого фінансового стану. Вони бачать парафії-подвір’я патріарха Москви в Африці і в них течуть слини: “нам би так жити”», – пише архімандрит РПЦвУ Феогност Пушков.

    Він додав, що трохи поінформований про те, як велися переговори з африканськими кліриками від імені Московської патріархії через Відділ зовнішньоцерковних зв’язків.

    «Вони ж не просто так попросилися – вони запросили певний оклад клірикам та утримання храму. І все це вирішувалося у тристоронньому форматі: африканські клірики – ВЗЦЗ МП – Міністерство закордонних справ РФ. Якийсь час ці приходи фінансуватимуться з держбюджету Росії. Але не довго! Потім держава свою участь згорне (як звернула бюджетування храмів МП в Італії, а спочатку клірики храму Катерини у Римі сиділи на повному держзабезпеченні, зараз же ходять із протягнутою рукою)», – зауважив отець Феогност.

    Він впевнений, що утримання африканських кліриків буде коштом підвищення податків у російських єпархіях.

    «Африканські клірики почнуть нагадувати про свої потреби, і тоді адміністрація МП підвищить податки єпархіям (а єпархії, відповідно, парафіям), щоб хоч щось платити своїм африканським клірикам. Ось у що виллється вам через пару-трійку років сьогоднішнє тріумфування з приводу незаконно відтягнутого шматка чужого пирога», – підсумував клірик РПЦвУ.

    Раніше архімандрит РПЦвУ Феогност Пушков назвав «хулою на Святого Духа»рішення РПЦ створити в Александрійській церкві свої єпархії.

    Нагадаємо, раніше релігійний оглядач Іван Петрущак теж висловив думку, що 102 африканські клірики вирішили перейти до РПЦ через російські рублі, а не через українське питання чи співслужіння патріарха Александрійського з предстоятелем ПЦУ, як це намагаються подати в Московському патріархаті.

    Найсвіжіше

    Популярне