Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Кураєв порівняв вторгнення РПЦ в Африку із ПВК Вагнера і атакою Путіна на Україну

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв порівняв вторгнення Російської Православної Церкви на канонічну територію Александрійського патріархату із російською приватною військовою кампанією «Вагнера» і новою можливою атакою РФ на Україну.

    Про це він написав у власному ЖЖ.

    «Поки не-скажу-чиї-приватні-військові-компанії підкорюють Африку міццю своєї ввічливості, патріарх (РПЦ, – ред.) вирішив те саме робити по своїй лінії. Поки Путін зволікає із запровадженням своєї тимчасової адміністрації в Україні, патріарх (Кіріл, – прим. ред.) уже це зробив у Африці, назвавши її Клін-на-Нілу», – коментує Кураєв рішення Синоду РПЦ.

    Він додав, що зараз це дуже в тренді: відсувати свої «червоні лінії» аж до Антарктиди.

    «Цікаво, що жодного слова не сказано про тимчасовий характер цього рішення. Не згаданий патріарх Александрійський та всієї Африки. Не пояснено, чому це з ним уже не рахуються. Як завжди: трудящі маси просять надіслати до них Червону Армію – і вона поспішає до чергової Гранади», – іронічно написав Кураєв.

    Він також дав пораду РПЦ, як краще поступити було в їх випадку

    «Задля пристойності патріархійні ЗМІ могли б навести букет інтерв’ю цих африканських кліриків з розповідями про те, як нестерпно їм жити під ярмом грецьких єпископів. Бо все якось знайомо-анонімно».

    Богослов Андрєй Кураєв впевнений, що після таких дій РПЦ Єрусалим не зможе вдавати, що всі живуть дружно в одному домі. «…І ще це “підвищення градуса та ставок”. Це вірний спосіб згуртувати весь африканський єпископат навколо Александрійського патріарха. І всі грецькі церкви. Єрусалим і Кіпр вже не зможуть вдавати, що в православному домі всі дружні. Більше того, це безсумнівно канонічно значуще діяння, і воно змусить синоди грецьких церков прийняти рішення про розрив з Кірілом».

    «Досі розрив був одностороннім — тільки з боку РПЦ. Так, це оголошення війни. Нагадаю, що саме в Африці і заради неї народився екуменізм у доброму розумінні цього слова: відмова різних християнських місій від навмисної конкуренції одна з одною та взаємополювання в язичницькому середовищі. Той же Кіріл ой як багато слів сказав у 70-90 роки про гріх прозелітизму. І ось – сам же в нього вляпався. Так стала зрозумілою ціна всім красивим деклараціям моспатріархійних дипломатів», – підсумував Кураєв.

    Нагадаємо, 29 грудня Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Раніше Духовний Фронт України писав, що навряд африканські клірики сильно цікавляться Україною і через це вирішили перейти в РПЦ. Існують великі сумніви, що вони взагалі щось чули за Томос для ПЦУ чи розв’язання українського розколу, скасування грамоти 1686 року чи анексію Київської митрополії Москвою у цьому ж році. Якщо вони і перейдуть в РПЦ, як про це гордо заявляє Московський патріархат, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через власну бідність і кліматичні особливості африканського регіону де мільйони людей помирають з голоду.

    Найсвіжіше

    Популярне