Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – Африканський екзарх РПЦ

    Новопризначений Африканський екзарх РПЦ митрополит Леонід (Горбачов) поділився новими зізнаннями про роботу Російських агентів на Африканському напрямку, які намагались підкупити Александрійського патріарха Феодора. Зокрема Горбачов розповів, що були надіслані багато коштів особисто патріарху Феодору, так що тільки «Бог знає скільки», але він все одно визнав Православну Церкву України і співслужив із митрополитом Епіфанієм і цей «ніж в спину» змусив РПЦ вдертися в Александрійську Церкву і прийняти до себе 102 клірики РПЦ.

    «Для нас це було сюрпризом, ми не очікували такого удару у спину; я був екзархом при патріархові Александрійському, скільки було зроблено блага, я не хочу говорити. Скільки було зроблено особисто для патріарха Феодора, які кошти були надіслані, знає один Господь Бог, щоб наші брати-священнослужителі могли здійснювати свою діяльність», – сказав митрополит РПЦ у програмі «Стратегія з Анною Шафран».

    Він додав, що Александрійського патріарха попереджали про наміри РПЦ вчинити там структуру РПЦ у разі подальшого відстоювання визнання ПЦУ і співслужіння з митрополитом Епіфанієм.

    «Ми умовляли, попереджали, дали час патріарху Феодору, щоб він не пішов далі, не став фізично служити з розкольниками. Він знає Одесу, жив там, казав, якщо ви розірвете моє серце, ви там знайдете Україну. І здійснив переворот у повітрі», – розповів митрополит РПЦ Леонід.

    Вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву

    Нагадаємо, 29 грудня Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков також заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Богослов архімандрит Кирило Говорун коментуючи рішення РПЦ по Африці заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі.

    Найсвіжіше

    Популярне