Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд Пентархії може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств, – митрополит Перістеріський

    Єрарх Грецької православної церкви Перістеріський Григорій (Папатомас) розповів, що найближчим часом відбудеться Собор п’яти глав помісних церков, на якому предстоятелі Вселенського, Александрійського, Антіохійського, Єрусалимського патріархатів та Кіпрської Церкви засудять розкол, який вчинила Російська православна церква в Африці. Він зауважив, що одним засудженням РПЦ не обійдеться.

    Про це передає видання «Новые известия».

    Митрополит Перістеріський Григорій вважає, що за вторгнення на африканський континент РПЦ має зазнати більш суворого покарання — «позбавлення спілкування (в Євхаристії, – ред.) та благодатності всіх таїнств». Іншими словами, РПЦ може потрапити в ізоляцію від всього православного світу.

    Якщо і це не допоможе, духовенство РПЦ можуть заборонити у священнослужінні. Також єрарх Александрійської Церкви вважає що для РПЦ «може бути призупинення автокефалії, тому що той, хто дає автокефалію, а саме Вселенський Патріарх, може також призупинити її через трагічні помилки».

    Місце проведення собору поки що не визначено, але обирають між Фанаром, Святою горою Афон та Шамбезі, зазначив митрополит Перістеріський.

    Раніше митрополит Перістеріський Григорій назвав дії Російської Церкви – розколом, а не вторгненням. Також, митрополит Григорій запропонував позбавити РПЦ МП автокефалії на п’ять років. З усім тим у РПЦ вважають, що їх не можуть позбавити автокефалії через вчинення розколу в Африці.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями» і заснувати в Африці «екзархат РПЦ».

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви».

    Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне