П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Грецької Церкви запропонував позбавити РПЦ МП автокефалії на п’ять років

    Єрарх Грецької Православної Церкви митрополит Перистеріський Григорій пропонує позбавити на п’ять років автокефалії Російської Православної Церкви, як покарання за створення розколу та започаткування так званого «екзархату РПЦ в Африці», на території Александрійського патріархату. Він пропонує також викинути із сану митрополита Леоніда (Горбачова), який за рішенням Синоду РПЦ призначений так званим «патріаршим екзархом в Африці», повідомляє credo.press

    В інтерв’ю телеканалу Orthodox TV митрополит Григорій охарактеризував створення екзархату РПЦ МП в Африці як розкольницьку дію. Він вважає, що надання автокефалії Української Церкви є лише приводом, а не причиною цього діяння.

    За його словами, ці дії РПЦ МП підривають усю еклезіологічну та канонічну систему Церкви. Митрополит нагадав, що автокефалія була надана Московській Церкві у 1589 році з двома умовами — вести діяльність у межах своєї території та спілкуватися з іншими Церквами. Ці дві умови, на його думку, не дотримані Москвою.

    Перистерійська митрополія входить до єпархій Елладської архієпископії, відвідування яких паломниками «не благословляється» РПЦ МП, оскільки їхні єрархи визнають ПЦУ. Митрополит Григорій очолив митрополію кілька місяців тому.

    Митрополит Григорій назвав нелогічним те, що РПЦ МП виступила проти Александрійського патріархату. «Питання — чому вона починає з Александрії? Вона має розпочати із Вселенської патріархії спочатку. Він видав автокефалію», — сказав митрополит.

    Нещодавно митрополит Перістерський Григорій зазначав, що дії Російської Церкви в Африці це – розкол, а не вторгнення.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями» і заснувати в Африці «екзархат РПЦ». 

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне