П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вважають, що їх не можуть позбавити автокефалії через вчинення розколу в Африці

    У Московському патріархаті назвали «неможливим» відкликання автокефалії Російської Православної Церкви, як покарання за створення розколу та започаткування «екзархату РПЦ в Африці». Нещодавно, саме з такою пропозицією –  позбавити РПЦ автокефалії на п’ять років – виступив єрарх Грецької Церкви.

    «Звичайно ж, саме формулювання питання абсурдне: ні в кого відкликати автокефалію неможливо в принципі. Це приблизно те саме, якби якісь країни раптом відкликали незалежність у Росії», – сказав секретар з міжправославних відносин Відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату протоєрей Ігорь Якімчук, цитують російські ЗМІ.

    Нагадаємо, єрарх Грецької Православної Церкви митрополит Перистеріський Григорій запропонував позбавити на п’ять років автокефалії Російської Православної Церкви, як покарання за створення розколу та започаткування «екзархату РПЦ в Африці», на території Александрійського Патріархату. Він пропонує також викинути із сану митрополита Лєоніда (Горбачова), який за рішенням Синоду РПЦ призначений «патріаршим екзархом в Африці».

    В інтерв’ю телеканалу Orthodox TV митрополит Григорій охарактеризував створення «екзархату РПЦ в Африці» як розкольницьку дію. Він вважає, що надання автокефалії Української Церкви є лише приводом, а не причиною цього діяння.

    Нещодавно митрополит Перістерський Григорій зазначав, що дії Російської Церкви в Африці це – розкол, а не вторгнення.

    Найсвіжіше

    Популярне