П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ впевнені, що розколюючи Александрійську Церкву, вони надають їй «канонічний захист»

    Відділ Зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ Російської Православної Церкви у відповідь на пропозицію митрополита Перистеріського Григорія (Папатомаса) позбавити РПЦ автокефалії і благодатності таїнств, виправдовується, що створення Африканського екзархату не є претензіями на канонічну територію стародавньої Александрійської Церкви, а захистом від «розколу».

    У РПЦ впевнені, що розколюючи Александрійську Церкву і створюючи там паралельну юрисдикцію, вони тим самим спасають вірян від «розколу». Розколом у РПЦ вважають одностайне визнання Александрійською Церквою автокефалії і Томосу ПЦУ.

    «Створення екзархату має на меті єдину мету – дати канонічний захист тим православним клірикам Африки, хто не бажає брати участь у беззаконній легітимізації розколу в Україні (визнання Александрійською Церквою ПЦУ, – ред.)», – повідомляється в офіційному коментарі ВЗЦЗ РПЦ, розміщеному на mospat.ru.

    Нагадаємо, нещодавно митрополит Перістеріський Григорій (Православна Церква Греції) звинуватив Московський патріархат у екклезіологічному злочині, через вторгнення в Александрійський патріархат. «…на початку нового року ми стали свідками екклезіологічного “злочину”: створення російського екзархату на території Александрійського Халкідонського патріархату. Цей акт вторгнення на територію іншої Церкви, з одного боку, суперечить двотисячолітній традиції Тіла Церкви, а з іншого боку є улюбленою тактикою хрестоносців 12-го і 13-го століть. Московський патріархат, який отримує свою автокефалію від Константинопольської Матері-Церкви, фактично скасовує Александрійський патріархат, претендуючи на те, щоб стати Вселенською церквою, церквою “Третього Риму”», — сказав митрополит Григорій.

    «Традиція Церкви вимагає, щоб п’ятнадцять Церков, що становлять Східну Православну Церкву, мали чіткі межі, а також чіткий місіонерський обов’язок у своїх територіальних межах», — зазначає єрарх Грецької Церкви.

    Раніше митрополит Перістерійський говорив, що дії Російської Церкви — це розкол, а не вторгнення. Він додав, що найближчим часом відбудеться Собор п’яти глав помісних церков (Суд Пентархії), на якому предстоятелі Вселенського, Александрійського, Антіохійського, Єрусалимського патріархатів та Кіпрської Церкви засудять розкол, який вчинила Російська православна церква в Африці. Митрополит зауважив, що одним засудженням РПЦ не обійдеться і що за вторгнення на африканський континент РПЦ має зазнати більш суворого покарання — «позбавлення спілкування (в Євхаристії, – ред.) та благодатності всіх таїнств». Іншими словами, РПЦ може потрапити в ізоляцію від всього православного світу.

    На думку богослова Романоса Анастасіадіса будь-який діалог з РПЦ марний, як був марний діалог святих Отців з єресіархами, які в результаті отримали анафему від Церкви.

    Проросійські ЗМІ вже почали розмірковувати про можливе скидання патріарха Кіріла після вторгнення в Африку. До 18 квітня повинно відбутись зібрання Пентархії, на якому можуть засудити священноначалля РПЦ.

    Александрійський патріархат вже викликав двох фігурантів розколу РПЦ в Африці на церковний суд: Андрія Новікова та Георгія Максімова. Александрійський патріарх Феодор заявив, що Африці не потрібні захисники та самозвані рятівники. Крім цього Александрійська Церква проінформувала Антіохійську про вторгнення РПЦ в Африку.

    Раніше митрополит Камеруну Григорій повідомив, що усі єпископи Александрійської Церкви підтримують визнання ПЦУ.  Також тільки одна із 150 парафій, настоятелі яких нібито перейшли до РПЦ в Африці, підтримала Моспатріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне