Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Це може завершитись судом над священноначалієм УПЦ МП і РПЦ, – Говорун про зібрання пентархії

    Богослов і архімандрит Кирило (Говорун) прокоментував майбутнє зібрання пентархії: 4 патріархатів і Кіпрської Православної Церкви, яке було нещодавно анонсоване у зв’язку з вторгненням РПЦ в Африку. За його словами п’ять Помісних Церков можуть осудити кліриків так званої «УПЦ МП» (РПЦвУ) і Російської Православної Церкви.

    «Російський Синод дав безліч формальних приводів для такого засудження – хоча б за фактичне скасування 6-го правила Нікейського собору. По-друге, це може бути суд над особливо балакучими єрархами РПЦ та УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.), які зводили публічну хулу на стародавніх патріархів. По-третє, це може закінчитись навіть судом над священноначалієм РПЦ та УПЦ МП(РПЦвУ, – ред.)», – підкреслив Говорун у своєму Телеграм-каналі.

    На думку богослова, реакція Александрії включає активацію інституту пентархії, що спав тривалий час (де Рим замінено Кіпром).

    «По суті, головною метою його (пентархії, – ред.) реанімації є суд. По-перше, над єрархами та кліриками РПЦ, які спробують в Африці перекласти синодальне рішення, яке Александрійський Синод розцінив, говорячи тією ж арістотелівською мовою, як τῇ δυνάμει – у дії, тобто в стан τῇ ἐνεργεί. Додаткове засудження древніми патріархами знадобиться, якщо не подіє засудження Синодом Александрійського Патріархату, а останнє навряд чи подіє».

    Він прогнозує що навіть у випадку соборного осудження РПЦ п’ятьма Помісними Церквами у РПЦ все одно не приймуть ці рішення.

    «Навряд чи ці рішення будуть прийняті до РПЦ та УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.). Що, на жаль, підірве легітимність як загальноправославних церковних інстанцій, так і рикошетом судових і навіть єрархічних інститутів усередині РПЦ», – припускає архімандрит Кирило (Говорун).

    На завершення він зауважив, що історія з вторгненням РПЦ Африку може перерости в ще більші наслідки ніж від Реформації в XVI столітті.

    «Вся ця історія вже значно релятивізувала загальноцерковні механізми, але тепер ланцюгова реакція подій може прискоритися, і результати своєї значущості змагатимуться навіть з ефектами Реформації», – підсумував богослов.

    Раніше Говорун писав про кліриків, які пішли в РПЦ. Він впевнений, що для Московської патріархії вони в кращому випадку декорації, а в гіршому «розхідний матеріал». Також коментуючи рішення РПЦ по Африці богослов заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі.

    Також у РПЦ показали першого «розіп’ятого» африканського священника, якого «врятували вєжлівіє люді» з РПЦ. Практично на Різдво в Африці загинув лідер священників, які перейшли до Моспатріархату. Смерть може бути не нещасним випадком, адже раніше від РПЦ просили опублікувати списки 102 кліриків, які нібито перейшли в РПЦ. У Москві заявили, що списки не будуть публікувати через “загрозу життю” африканським клірикам. Одразу після цього сталась ДТП із лідером Московського крила в Александрійській Церкві.

    Нагадаємо, раніше ми писали, що предстоятелі п’яти Церков зберуться, щоб обговорити російське вторгнення в Александрійську Церкву.

    Найсвіжіше

    Популярне