П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Говорун: Африканські клірики, які пішли в РПЦ, – в кращому випадку декорації, а в гіршому – розхідний матеріал

    Богослов архімандрит Кирило Говорун знову прокоментував рішення Синоду РПЦ створити Африканський екзархат на території Александрійської Церкви, тим самим порушуючи канонічні правила Церкви.

    Говорун зауважив, що на Африканському континенті існують неоколоніальні тенденції і лідируючу роль в цьому відіграє Китай. «…китайці будують величезний портовий термінал у Джібуті і придбали свою єдину в Африці військову базу. У Намібії китайці збудували “університет”. Я проїжджав повз цей “університет”. Це щось на кшталт ПТУ для навчання місцевих, щоб вони могли виконувати низькокваліфіковану роботу на китайських уранових шахтах. На самих шахтах їх нові власники тут же скасували профспілки та інші антиколоніальні блага», – йдеться у дописі богослова в телеграм-каналі.

    Він додає, що у цьому новому Scramble for Africa тепер хоче взяти участь і Росія, щоб навернути втрачене під час першого “скрамблу” у 19-му столітті.

    «Церква (РПЦ, – ред.) відразу запропонувала свої послуги. При чому визнання ПЦУ Александрійським патріархатом було не причиною, а приводом для синодального рішення про відкриття Африканського екзархату. Це справжній подарунок долі. Але щось мені підказує, що люди, у тому числі прийняті африканські клірики, – це в кращому разі декорації, а в гіршому – витратний матеріал. Таким витратним матеріалом вже стали канонічність та загальноцерковна єдність», – підсумував Кирило Говорун.

    Нагадаємо, раніше богослов архімандрит Кирило Говорун коментуючи рішення РПЦ по Африці заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі. Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Найсвіжіше

    Популярне